Župan sprejel delegacijo iz japonskega mesta Fukui

Mestna občina Kranj se od leta 2022 povezuje z japonskim mestom Fukui. Ta teden sta Slovenijo obiskala častni konzul Slovenije na Japonskem Tetsuji Shindo in poslanec v japonskem parlamentu Hirofumi Takinami, oba prihajata iz Fukuija. Ob tej priložnosti sta se skupaj z japonskim veleposlanikom v Sloveniji in spremljevalnim osebjem ustavila tudi v Kranju, kjer je delegacijo sprejel župan Matjaž Rakovec.

 

 

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je s podžupanom Janezom Černetom in podžupanjo Manjo Zorko sprejel šestčlansko japonsko delegacijo, med katerimi sta bila dva predstavnika iz mesta Fukui, s katerim se Kranj povezuje dobro leto. Častni konzul Slovenije na Japonskem Tetsuji Shindo, poslanec v japonskem parlamentu Hirofumi Takinami, ki je tudi podpredsednik Japonsko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima in spremljevalno osebje so imeli z občinskim vodstvom delovni sestanek o področjih dosedanjega povezovanja in možnostih nadaljnjega sodelovanja. Zaključili so ga z vpisom v protokolarno knjigo gostov. Sprehodili so se po starem mestnem jedru Kranja in si pobliže ogledali Kovačnico – podjetniški inkubator Kranj, kjer jim je vodja Nives Justin predstavila dejavnosti ustanove.

 

 

Vez sta Kranj in Fukui vzpostavila leta 2021, ko se je tam mudila slovenska košarkarska reprezentanca na zadnjih pripravah pred olimpijskimi igrami v Tokiu. V strokovnem štabu so bili takrat trije Kranjčani – Dragiša Drobnjak in Dalibor Damjanović v trenerskem kadru ter Marko Milič v vlogi vodje odprave. Na predlog nekdanje veleposlanice Ane Polak Petrič sta mestni upravi stopili v stik. V minulem šolskem letu (2022/2023) so se povezali šolarji obeh mest, tudi v prihodnje se bo odnos krepil na področju izobraževanja, zanima pa jih tudi sodelovanje na srednje- in visokošolskem tehničnem področju ter področju informacijskih tehnologij.

 

 

Kako izgleda mesto Fukui v različnih letnih časih, si lahko ogledate v naslednjih videoposnetkih: pomlad, poletje, jesen in zima.

Kategorije:
aktualno domov