Digitalni zemljevid črnih točk z odpadki

Mestna občina Kranj (MOK) je vzpostavila digitalni zemljevid črnih točk, lokacij, kjer so odpadki nepravilno odloženi. Zastavljen je na način, ki omogoča posodabljanje podatkov in dodajanje morebitnih novih črnih točk na preprost način. MOK občane poziva, naj ga dopolnijo s podatki, če v svojem okolju opazijo nepravilno odložene odpadke, saj bo tako čistilna akcija bolj učinkovito zastavljena in uspešna.

 

V digitalnem zemljevidu »Črne točke z odpadki v MO Kranj«, ki je dostopen na tej povezavi, je trenutno vpisanih že več kot trideset perečih lokacij, na katere so občani ali krajevne skupnosti že opozorile MOK, Medobčinski inšpektorat ali Komunalo Kranj, nekaj novih so odkrili in popisali tudi predstavniki MOK, enot Civilne zaščite MOK, krajevnih skupnosti ter medobčinski inšpektorji in redarji na delovni akciji zadnji teden aprila in prve dni maja.

 

Ti podatki – za kakšno vrsto in količino odpadkov gre, kakšna oprema je potrebna za njihov odstranitev ipd. – bodo v pomoč pri načrtovanju čistilnih akcij. Prva, manjša in urgentna, bo verjetno že konec maja oziroma takoj po sprostitvi ukrepov za zamejevanje širjenja virusa covid-19 ob ugodnem epidemiološkem stanju. Druga, Očistimo Kranj – Kran' ni več usran 2020, ki jo Kranjski taborniki sicer tradicionalno organizirajo konec marca, pa bo najverjetneje jeseni.

 

Navodila za uporabo digitalnega zemljevida

 

Dostopen je na povezavi. Zasnovan je na platformi Google Zemljevidi, a seznam že vnesenih točk lahko pregledujejo vsi, tudi tisti, ki nimajo Googlovega računa, dopolnjujejo pa le tisti z računom.  Tem je pod opisom zemljevida na voljo možnosti »SHARE« in »EDIT«. V primeru vnašanja nove točke naj uporabniki izberejo »edit«, pri čemer se jim bo odprl urejevalnik zemljevida.

 

 

V menijski vrstici izberejo gumb »Dodaj oznako« ter na zemljevidu poiščejo in s klikom označijo mesto, kjer je črna točka.

 

 

 

Pri tem se odpre okence za vpis podatkov – za kratko poimenovanje točke in pod njim kratek opis odlagališča, možno je dodati tudi fotografijo. Nato vnašalec podatkov vse skupaj shrani.

 

 

 

Kdor bi želel zemljevid posodabljati na telefonu, bo potreboval Googlovo aplikacijo Moji zemljevidi (My maps), lahko pa vnos opravi tudi prek brskalnika v telefonu ali, kakor že prej navedeno, na osebnem računalniku.

 

Sporočanje točk brez uporabe interneta

 

Tisti, ki nimajo Googlovega računa, pa bi vseeno radi sporočili lokacijo in podrobnosti nove črne točke z odpadki, naj čim bolj točne podatke sporočijo na elektronski naslov crne.tocke@kranj.si, da jih bodo vnesli v digitalni zemljevid. Navedejo naj čim bolj točno lokacijo: ime kraja, opis poti, kako se pride do črne točke, opis odpadkov. Če imajo mobilni telefon in na črni točki vključijo »Informacijo o lokaciji«, si jo lahko prek Google zemljevida pošljejo kot kratko sporočilo ali e-pošto. To potem lahko skupaj z natančnim opisom črne točke posredujejo na e-naslov crnetocke@kranj.si.

 

 

Vsem sodelujočim se MOK že vnaprej zahvaljuje za sodelovanje.