Donirani računalniki bodo učencem olajšali delo na daljavo

Poslovna skupnost AmCham Slovenija se je v sodelovanju z Gospodarskim krogom z donacijo tridesetih računalnikov odzvala pobudi ravnatelja OŠ Franceta Prešerna Aleša Žitnika, ki je opozoril, da nekateri učenci doma nimajo računalnika in zato ne morejo sodelovati pri šolanju na daljavo.

 

Zaradi epidemije virusa covid-19 so že četrti teden zaprte vse šole, pouk na domu poteka na daljavo s pomočjo sodobne tehnologije. Vendarle pa pri tem nimajo vsi učenci enakih možnosti. Nekateri nimajo dostopa do spleta, pri čemer je Mestna občina Kranj (MOK) že priskočila na pomoč s tem, da je podaljšala dostop do odprtega in brezplačnega spletnega omrežja Wi-Fi KRANJOpen, medtem ko nekateri nimajo niti računalnika.

 

Ravnatelj OŠ Franceta Prešerna (OŠ FP) Aleš Žitnik je na to opozoril pred dobrima dvema tednoma, ko je Kranjčane javno pozval, naj donirajo rabljene, še delujoče računalnike za učence kranjskih osnovnih šol. Njegovemu pozivu so se odzvali tudi v AmCham Slovenija. »Pomoč otrokom, ki nimajo možnosti šolanja na daljavo, je v tem trenutku izjemnega pomena. To je vlaganje v slovensko prihodnost,« je prepričana generalna direktorica AmCham Slovenija mag. Ajša Vodnik. Združenje je tako s pomočjo svojih članov in Gospodarskega kroga v iniciativi #Skupaj solidarni ter v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo zbralo trideset računalnikov oziroma tablic, 14 novih, 16 rabljenih, ki jih bodo s pomočjo MOK razdelili učencem nekaj kranjskih osnovnih šol.

 

Dobro sodelovanje javnega in zasebnega sektorja

 

»Vesela sem, da smo se v skupno dobro z iniciativo #Skupaj solidarni povezali z gospodarskimi organizacijami. Pomembno se nam zdi tudi, da se znata povezati zasebni in javni sektor ter vsaj nekoliko olajšati življenje ljudi. Kakor opažam, se kranjski župan Matjaž Rakovec in njegova ekipa nadvse trudijo kar najbolje poskrbeti za svoje sokrajane, zato sem vesela, da smo se tokrat povezali v dobro otrok,« je dejala mag. Ajša Vodnik.

 

Zahvalil se je tudi župan MOK Matjaž Rakovec. »Na Mestni občini Kranj si prizadevamo vsem omogočiti enake možnosti za šolanje, zato smo veseli vsake pomoči in smo seveda vedno pripravljeni sodelovati v dobro vseh občanov. Iskrena hvala organizaciji Amcham Slovenija, ki je pomagala kranjskim otrokom. To nam ogromno pomeni. Računalniki bodo šli preverjeno v prave roke.«

 

Še deset računalnikov po praznikih

 

Za spisek otrok, ki najbolj nujno potrebujejo računalniško opremo, je poskrbel ravnatelj OŠ FP Aleš Žitnik s hitro koordinacijo s kranjskimi osnovnimi šolami. »Na pobudo AmCham smo zbrali 40 učencev, pri čemer je bil kriterij število oddelkov posamezne šole. Največja v MOK jih je dobila sedem, najmanjša dve. Danes smo jih razdelili 30, nekaj učencev pa bo počakalo na drugi del donacije, s katero bo prišlo še deset računalnikov ali tablic.«

 

S pomočjo Kranjčanov, ki so se odzvali njegovi pobudi, pa so doslej usposobili 18 računalnikov in jih prav tako že razdelili otrokom. »Najprej so jih dobili otroci, ki doma nimajo nobene naprave, zdaj jih dobivajo družine, ki imajo več otrok,« je povedal Aleš Žitnik. »Nekaj rabljenih računalnikov je še v obdelavi, nabaviti smo morali tudi nekaj kamer in dodatnih Wi-Fi ključkov, da lahko učenci z namiznimi računalniki dostopajo do omrežij. Upam da bo ta strošek prevzel šolski sklad. Sicer pa razen sedmih otrok, ki ne znajo jezika, vsi ostali delajo na daljavo,« je podatke za OŠ FP povzel Aleš Žitnik.