Evropska komisija Kranju v Berlinu izročila nagrado za naziv evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj se prvič predstavlja na največjem mednarodnem turističnem sejmu na svetu ITB Berlin, na katerem v treh dneh pričakujejo več kot 10.000 razstavljavcev in približno 160.000 obiskovalcev. Kranj se dogodka udeležuje na povabilo Evropske komisije. Prvi dan je na stojnici evropskih pametnih mest zaznamovala uradna podelitev nagrade evropska destinacija odličnosti 2023, ki jo je iz rok vodje predstavništva Evropske komisije v Nemčiji Jörga Wojahna prejel župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

 

Kranj je na največji mednarodni turistični borzi na svetu v Berlinu mogoče najti do vključno četrtka v kompleksu berlinskega sejma v hali 20 na stojnici 303. Predstavlja se kot evropska destinacija odličnosti 2023 (EDEN) na stojnici skupaj s Sevillo in Pafosom, aktualnima evropskima mestoma pametnega turizma. V ta namen je Evropska komisija, ki je Kranju podelila nagrado, posnela tudi promocijski video Kranja (na tej povezavi). Včeraj so ga premierno predvajali na sejmu. Ogledala sta si ga tudi župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) Klemen Malovrh. Prvi dan sejma je zaznamovala podelitev nagrade evropska destinacija odličnosti 2023, ki jo je županu izročil vodja predstavništva Evropske komisije v Nemčiji Jörg Wojahn.

 

»Hvala Evropski komisiji. Veseli nas, da so naša trajnostna prizadevanja opažena in skušali bomo pri tem motivirati tudi druge. Nagrada je rezultat odličnega sodelovanja in povezovanja med občino, Zavodom za turizem in kulturo Kranj kot tudi ostalimi deležniki, ki sodelujejo pri trajnostnem razvoju v mestu. Zelo pomembna je tudi podpora občanov, za kar se jim zahvaljujem. Evropska komisija je lani Kranj izbrala v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, na kar smo zelo ponosni, naziv evropska destinacija odličnosti pa Kranju odpira nove priložnosti na področju turizma,« je dejal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

»Po dveh letih in pol se končno ponovno odvijajo mednarodna turistična srečanja v živo. ITB Berlin je največji turistični sejem, kjer se srečamo kolegi iz vseh turističnih panog in z vsega sveta. Izmenjujejo se dobre prakse, sklepajo se posli, gradijo se nova poslovna prijateljstva. Vesel sem, da se tudi Kranj predstavlja na tem sejmu. Naziv evropska destinacija odličnosti 2023 močno pripomore k zanimanju, ki ga poslovni gostje sejma namenjajo naši destinaciji. Tako promocija na sejmu kot naziv EDEN 2023 so za Kranj velika priložnost za povečanje turističnega obiska v destinaciji,« je povedal direktor ZTKK Klemen Malovrh.

 

»Priložnost tega velikega sejma smo izkoristili tudi za izročitev nagrade mestu, ki je naredilo pomembne korake na področju trajnostnih praks v turizmu. Nagrado EDEN podeljuje Evropska komisija vse od leta 2007, in sicer krajem, ki prepričajo s trajnostnimi projekti. Osredotočeni smo na implementacijo evropskega zelenega dogovora v turizmu, kar je pomembno v vseh gospodarstvih in skupnostih. Kranj je letošnji zmagovalec natečaja EDEN, iskrene čestitke,« je ob predaji nagrade županu MOK povedal Jörg Wojahn.

 

Stojnico evropske destinacije odličnosti, ki se nahaja v hali skupaj s skandinavskimi in baltskimi državami, Islandijo, Irsko in Veliko Britanijo, je obiskala tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji dr. Ana Polak Petrič. Župan in direktor ZTKK pa sta si ogledala tudi razstavni prostor Slovenske turistične organizacije, kjer sta se sestala z direktorico Majo Pak.

 

S čim je Kranj prepričal Evropsko komisijo? Kranj na področju turizma izvaja trajnostne prakse, ki vključujejo skrb za okolje in koristijo lokalni skupnosti. Gre za aktivnosti, ki prispevajo k zmanjševanju ogljičnega odtisa v vsakodnevnem življenju v občini in turizmu, hkrati pa povezujejo lokalne ponudnike. Na področju trajnostne mobilnosti MOK od leta 2020 izvaja projekt E-mobilnost. V njem se je lotila menjave voznega parka občine in javnih zavodov z e-vozili ter postavljanja e-polnilnic, na občino in javne zavode pa je začela postavljati tudi sončne elektrarne. Še letos bodo v javni promet vključili e-avtobuse. Sistem za izposojo koles KRsKOLESOM velja za največji elektrificiran sistem izposoje koles v državi, Gorenjska bike pa združuje souporabo koles v sedmih občinah regije. Najbolj obiskana turistična zanimivost so rovi pod starim Kranjem. V njih je MOK skupaj z ZTKK in Jamskim laboratorijem Tular, ki že 60 let preučuje človeško ribico, v obliki javno-zasebnega partnerstva odprl Informacijski center SOS proteus. Osrednji namen centra je izobraževanje in ozaveščanje o pomenu ohranjanja človeške ribice in virov podzemne vode, od koder se v Sloveniji načrpa 99 odstotkov pitne vode. Ko gre za zelene površine, ima Kranj odlično naravno lego. Destinacija, ki nosi slogan mestni mik in alpski šik, je obdana z Alpami, v staro mestno jedro z bogato kulturno dediščino je mogoče vstopiti s pogledom na drugi najgloblji mestni kanjon v Evropi, poleg ozelenitve mesta v zadnjih letih pa se občanom obeta tudi največji park v mestu. Kranj je leto 2023 začel z najvišjim, platinastim, znakom v Zeleni shemi slovenskega turizma. Med drugim je v trajnostno področje vključena tudi zelena ekipa, ki jo sestavlja več kot 20 članov različnih lokalnih institucij. Z namenom zniževanja ogljičnega odtisa zbirajo podatke, postavljajo cilje in organizirajo delavnice z lokalnimi podjetji in predstavniki turistične industrije. V sklopu zelene sheme slovenskega turizma usmerjajo destinacijo v trajnostnih praksah.

 

S promocijo Kranja v Berlinu se odpirajo nove priložnosti za to turistično destinacijo.

Kategorije:
sporocila-za-javnost