Kranj si kot eno od mest, ki so vključena v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, prizadeva za uresničevanje zelene in trajnostne politike, pri čemer oskrba s hrano predstavlja enega od najpomembnejših stebrov v procesu trajnostnega razvoja.
Mestna občina Kranj (MOK) se na tem področju že lahko pohvali z organizacijo tržnice lokalnih dobrot – KRANJSKO in festivala EKO tedna, v septembru pa bo zaživel nov projekt, EKO praznik.
MOK ga bo izvedla v soboto, 20. septembra 2025, v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Združenjem za ekološko kmetovanje Gorenjske, Društvom Sorško polje, Društvom kmečkih žena in Centrom Stonoga.
Ekološki dogodek bo potekal med 8. in 13. uro pred Prešernovim gledališčem, njegov slogan pa se glasi Ekološko + Lokalno = Idealno.
Bistvo EKO praznika je predstavitev kakovostne hrane lokalnih pridelovalcev in pridobivanje pomembnih informacij o prednostih takšnega načina pridelovanja hrane.
Organizatorji bodo v sklopu EKO praznika pripravili tudi poučna izobraževanja. Podrobnosti programa si lahko ogledate spodaj.
Dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen na soboto, 27. septembra 2025.
Četrtek, 18. 9. 2025 ob 14.00 v prostorih Kovačnice
POSVET:
Saša Femc Knaflič, profesorica biologije in gospodinjstva ter organizatorica prehrane na OŠ Tone Čufar Jesenice: Izkušnje z naročanjem ekoloških in drugih bolj trajnostno pridelanih živil
Predavateljica bo v prvem delu svojega prispevka predstavila raznolike prednosti, ki jih prinaša uporaba ekoloških živil v javnih ustanovah. Dotaknila se bo tudi drugih shem kakovosti, ki predstavljajo višjo kakovost živil. V drugem delu pa bomo lahko slišali, kako se na OŠ Toneta Čufarja Jesenice lotevajo spreminjanja prehranjevalnih navad učencev in postopka priprave javnega naročila, predvsem z vidika vključevanja ekoloških živil in sodelovanja z ekološkimi in drugimi lokalnimi kmetijami. Udeleženci so vabljeni k izmenjavi svojih izkušenj pri svojem delu.
Sobota, 20. 9. 2025, od 8,00 do 13.00 pred Prešernovim gledališčem v starem delu mesta Kranj
GLAVNO PRIZORIŠČE pred Prešernovim gledališčem
Od 8.00 do 13.00:
Pestra ponudba na promocijsko prodajnih stojnicah z ekološkimi pridelki in izdelki eko kmetij iz vse Slovenije in zamejstva.
Obiskovalcem bo na voljo pester ekološki izbor zelenjave, sadja, hladno stiskanih olj, zelišč, vložnin, sirov, mlečnih izdelkov, suhomesnatih izdelkov, sladoleda, sokov, vina, piva, semena, kozmetike, čistil, gnojil…
Dogodek bo popestren z spremljevalnim programom: okrogla miza, predavanja, otroški kotiček, kviz, nagradne igre, glasba, degustacije …
Ob 9.00:
Otvoritev z nagovorom organizatorjev in gostov
Ob 10h:
Okrogla miza z naslovom Ali se dejansko zavedamo neštetih prednosti ekološkega kmetovanja in pomena uživanja ekološke hrane?
Z gosti in strokovnjaki: dr. Ana Frelih Larsen, (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Tatjana Buzeti, Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije, dr. Štefan Merkač (Avstrija); Klaus Tschaitschmann, predsednik Združenja eko kmetov Bio Avstria Koroška; Saša Femc Knaflič, OŠ Toneta Čufarja Jesenice.
Povezovalec: Žiga Kršinar
Obiskovalci ste vabljeni k aktivnemu vključevanju v debate!
DELAVNICE ZA OTROKE (Kotiček za otroke pod arkadami pred vhodom v Preš. gledališče)
Najmlajšim so na voljo kreativne delavnice:
Ob 11h:
Tri ptičice, Urška Košir: Izdelava glasbil iz različnih reciklažnih materialov, čemur sledi nastop udeležencev delavnice ob uporabi le-teh glasbil.
Tekom dogodka:
Kako se predela žito v slastne kosmiče? Ob stojnici ekološke kmetije Štefan Čebašek
Barvanje pobarvank z živalskimi in kmečkimi tematikami… (ob prisotnosti dveh vzgojiteljic):
Razstava likovnih del otrok iz Kranjskega vrtca
PREDAVANJA v Kovačnici (Poštna ulica 4; notranji prostor):
10.00:
Irena Fajon Zajec (Mokar s. p.):
Predstavitev slovenskega ekološkega izdelka Frasko 5v1 (gnojilo, odganjalec škodljivcev, preprečevalec bolezni rastlin, izboljševalec tal, kompostni aktivator)
11.00:
Štefan Merkač: 2000 m2 obdelovalne površine na prebivalca na svetu: Njiva zemljanov – kaj pa to sploh je?
12.00:
Saša Femc Knaflič: Kako zmanjšati količino zavržene hrane? (interaktivno predavanje)
Torek, 23. 9. 2025, med 17.00 in 19.00 v prostorih Mestne knjižnice Kranj
Skupni razmislek oz. delavnica za pripravo strategije
MOK in Umanotera: »Kakšna naj bo oskrba s hrano v Mestni občini Kranj?«. Tretja delavnica za pripravo trajnostne prehranske strategije.
Letos v naši skupnosti namenjamo posebno pozornost hrani – kako jo pridelamo, kaj jemo in kako z njo ravnamo. Skupaj z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, pripravljamo občinsko prehransko strategijo, ki bo prispevala k bolj zdravemu, okolju prijaznemu, pravičnemu in odpornemu sistemu oskrbe s hrano. V spodbudnem in ustvarjalnem okolju se bomo osredotočili na skupni razmislek o ključnih usmeritvah prehranske strategije Mestne občine Kranj. Skozi primere iz tujine se bomo seznanili s koristmi, ki jih taka strategija prinaša za lokalno skupnost. Da bo strategija čim bolj odražala potrebe nas vseh, vas vabimo k aktivnemu sodelovanju.
Predstavitev predavateljev (in predavanj)
Irena Fajon Zajec prihaja iz ekološke trgovine iz Valburge pri Smledniku, kjer imajo na voljo razne ekološke izdelke (semena, gnojilo, kozmetiko, čistila, substrat…). Na predavanju pa bo predstavila slovenski ekološki izdelek Frasko 5v1 (gnojilo, odganjalec škodljivcev, preprečevalec bolezni rastlin, izboljševalec tal, kompostni aktivator). Na samem dogodku pa bo prisotna tudi s stojnico z pestro ponudbo.
Dr. Štefan Merkač
Le 2000 m2 obdelovalne zemlje ima na razpolago vsak Zemljan. S to površino je treba preživeti ne glede na to, ali smo doma v Aziji, Afriki, Ameriki ali Evropi. Hitro opazimo, da kot Evropejci porabimo več kot dvojno površino za vsakega izmed nas – seveda na račun drugih – saj je površina z rodovitno zemljo omejena. Če si ogledamo kaj se na teh površina v svetovnem merilu kultivira je na prvem mestu krma za živali poleg energijskih rastlin, rastlin za pridelovanje vlaken, škroba, slakorja itd. Hitro nam postane jasno, da je treba z zemljo ravnati pazljivo in spoštljivo ter skrbeti za to, da ostaja rodovitna. Nujno potrebno je, da se preneha z uničevanjem narave z agrokemijo in intenzivnim načinom pridelave ter predelave živil.
V Šmihelu smo se ob skupinskem delu medgeneracijsko povezali z namenom, da eksperimentiramo na tako zvani „Njivi zemljanov“, kjer se učimo, veselimo, delamo in uživamo. Organizirali smo se kot neprofitno društvo leta 2021 ter naslednje leto zasadili in posejali na stotine različnih vrst dreves, grmovnic, zelišč, zelenjave, žit in gliv, da ozaveščamo prebivalce o okolju, zdravju in živalim prijaznemu načinu pridelovanja živil. To idejo bi želeli širiti naprej. Dobrodošli kot obiskovalci na dejanski Njivi ali pa virtualno na www.weltacker.at
Dr.Štefan Merkač se kot biolog službeno ukvarja z naravovarstvom. Dolga leta je bil eko svetovalec na avstrijskem Koroškem. Tudi sam kmetuje ekološko za lastne potrebe. Stiki z eko kmeti v Sloveniji so nastali že pred tremi desetletji in so živi do danes. Ljubiteljsko se udejstvuje pri kulturnem življenju in raznih projektih kot je npr. »Njiva zemljanov«
Saša Femc Knaflič
(Sobota) - Kako zmanjšati količino zavržene hrane?: Predavateljica bo v prvem delu predavanja predstavila obsežno problematiko zavržene hrane s konkretnimi statističnimi podatki, ki nam resnično dajo misliti. V drugem delu pa bo podala nekaj preprostih nasvetov za zmanjšanje količine zavržene hrane v gospodinjstvih in povedala nekaj o tem, kako se na OŠ Toneta Čufarja Jesenice spopadajo s to problematiko
Saša Femc Knaflič je po izobrazbi profesorica gospodinjstva in biologije. Že 26 let dela na OŠ Toneta Čufarja Jesenice, in sicer kot učiteljica gospodinjstva in biologije ter kot organizatorica prehrane. Je velika zagovornica trajnostne pridelave hrane, pa tudi tekstilnih surovin, surovin za izdelavo kozmetike, čistil in drugih izdelkov ter velika zagovornica dobrobiti živali.
Pri delu z učenci skuša na različne načine pripomoči k temu, da bi otroci in mladostniki zrasli v odgovorne potrošnike, ki bodo znali v množici izdelkov poiskati takšne, ki predstavljajo čim manjši vpliv na naravo.
Zaveda se, da ima kot organizatorica prehrane veliko možnosti za spodbujanje ekološke pridelave hrane v Sloveniji, zato se povezuje z različnimi ekološkimi kmetijami po Sloveniji. Pri izdelavi javnega naročila poskuša v čim večji meri izkoristiti merila, ki omogočajo nabavo ekološko in/ali v Sloveniji pridelanih živil. Dobro sodeluje tudi z nekaterimi slovenskimi zagonskimi podjetji.
Žal se sooča tudi s težavami sprejemanja določene hrane s strani otrok, zato poskuša na različne načine otrokom privzgojiti boljši odnos do hrane in zmanjšati količino zavržene.
KULINARIČNA PONUDBA
Članice Društva kmečkih žena Kranj bodo pripravile jedi iz ekoloških sestavin (prostovoljni prispevki)
EKO PIVO: ekološka kmetija Šlibar bo na voljo v Teater Cafe
EKO VINO: ekološka kmetija Vina Božič, Izola prav tako v Teater Cafe
GLASBA: harmonikar Jan Peternelj, ekološka kmetija Zaleše v Poljanski dolini
POVEZOVALEC: Žiga Kršinar, ekološka učna kmetija Topol pri Medvodah
Dokument s predstavitvijo pridelovalcev na EKO prazniku MOK 2025