Podobe nekdanjega Kranja

Film Podobe nekdanjega Kranja nas popelje na navdihujoč sprehod skozi pretekla obdobja mesta Kranj, ki se nahaja ob sotočju rek Save in Kokre. Ta film, ki ga spremlja istoimenska knjiga, je plod truda Gorenjskega muzeja Kranj, ki že 70 let raziskuje in interpretira zgodovino tega mesta ter njegovih prebivalcev.

 

Knjigo so pripravili sodelavci muzeja, uredila pa jo je Marjana Žibert, muzejska direktorica. V knjigi najdemo prispevke avtorjev, kot so Monika Rogelj, Veronika Pflaum, Damir Globočnik, Tatjana Dolžan Eržen in Manca Omahen Gruškovnjak. Film pa je delo Milana Lebara in predstavlja povzetek lanskega razstavnega cikla.

 

Film in knjiga nas spodbujata k odkrivanju bogate preteklosti mesta Kranj ter njenih prebivalcev. Kranj se lahko pohvali z 6000-letno zgodovino in je bil v svoji zgodovini pomembno upravno, gospodarsko, cerkveno in kulturno središče. Skozi stoletja se je razvijal in spreminjal, odražajoč dejavno vlogo svojih prebivalcev. To delo nam omogoča, da se skozi stare slike in fotografije potopimo v preteklost Kranja ter razumemo njegovo pomembno vlogo v zgodovini Slovenije.

 

Staro mestno jedro Kranja je danes kulturni spomenik, ki nas spomni na bogato dediščino in pomembnost ohranjanja zgodovinskih mestnih jeder v sodobnem času. Podobe nekdanjega Kranja  nas navdihujejo, da se poglobimo v lastno preteklost ter cenimo in ohranjamo kulturno dediščino mesta Kranj.