Kranj preizkuša novo tehnologijo za umirjanje prometa

Mestna občina Kranj v sodelovanju s Telekomom Slovenije med prvimi v državi izvaja pilotni projekt umirjanja prometa z novo tehnologijo. Napravo so namestili v Hrastju, na odseku, na katerem vozniki nadpovprečno presegajo hitrostno omejitev 50 km/h. Testno obdobje sistema za umirjanje prometa bo trajalo približno šest mesecev. Ker gre za preizkus naprave, se kršiteljev zaenkrat ne bo sankcioniralo.

 

Mestna občina Kranj (MOK) se zavzema za raznovrstne rešitve tako imenovane pametne skupnosti oziroma mesta, med katerimi najbolj izstopa Pametno naselje Mlaka. Pred kratkim je pristopila k pilotnemu projektu za umirjanje prometa z novo tehnologijo. Sistem za umirjanje prometa so postavili v Hrastju. Gre za odsek, na katerem vozniki v primerjavi z drugimi odseki v občini nadpovprečno prekoračujejo hitrostno omejitev 50 km/h. Problematiko prekoračevanja hitrosti na tem odseku so izpostavili tudi mestni svetniki iz tega konca Kranja. Lani je bila tam celo prometna nesreča, pri kateri je voznik zaradi neprilagojene hitrosti podrl avtobusno postajališče. Pričakovati je, da se bo v obdobju preizkusa nove tehnologije povprečna hitrost na odseku znižala.

 

MOK spodbuja digitalne novosti s področja mobilnosti, ki kažejo pozitiven vpliv na urejanje prometnih tokov, ekologijo in prometno varnost občanov. Ravno pred kratkim je tako na eni od mestnih vpadnic vzpostavila nov prehod za pešce, opremljen s sodobno elektroniko. S sodelovanjem v pilotnem projektu skrbi za razvoj digitalizacije v svojem mestu in uvajanje novih tehnologij, ki bodo že jutri postale evropski standard.