Poklon v spomin na pesnika Simona Jenka

V ponedeljek popoldne so se s spominsko slovesnostjo v Prešernovem gaju začeli Jenkovi dnevi v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Med govorniki je bil tudi podžupan Mestne občine Kranj Robert Nograšek.

 

Ob obletnici smrti pesnika Simona Jenka Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTTK) vsako jesen organizira Jenkove dneve, ki trajajo od 18. oktobra, ko je Jenko umrl (leta 1869), do 27. oktobra, ki je njegov rojstni datum (leta 1835).

 

Tradicionalno se v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka Šmonca 18. oktobra spominu na Jenka poklonijo na njegovem grobu v Prešernovem gaju. Včeraj je poleg podžupana MOK Roberta Nograška zbrane nagovoril še Rudi Zevnik iz društva Šmonca, za kulturni program pa so poskrbele učenke Glasbene šole Kranj s triom flavt, Dora Stepanović, Maruša Kumše in Ana Poljanšek (mentorica: Bogomila Mrdjenović), Jenkove pesmi pa so recitirali učenci iz OŠ Janeza Puharja Kranj ter dijakinja Gimnazije Kranj.

 

Podžupan Nograšek je v nagovoru povedal, je Jenko kljub mladosti občuteno pisal o ljubezni, o domovini, pa tudi o minljivosti, »a v njegovih pesmih vseeno odseva upanje, vedrina …, zato ne čudi, da jih vedno znova in spet odkrivamo, prebiramo njegove pesmi. V dandanašnjih časi, polnih negotovosti, nas lahko dvignejo, umetnost pa nas že tako ali tako sama po sebi polni in bogati,« je povedal in se zahvalil vsem, ki skrbijo, da se vsako leto spominjamo tega izjemnega pesnika, ki mu je bil čas življenja skopo odmerjen, a je kljub temu napisal izjemno veliko.

 

Jenkovi dnevi se bodo nadaljevali še vse do prihodnjega tedna: včeraj so odprli tudi stalne razstavo o Simonu Jenku v prostorih dvorane v Mavčičah, v Mestni knjižnici Kranj bo organizirana okrogla miza z nekaj nominiranimi pesniki. Tudi Mavška tržnica bo v petek, 22. oktobra, posvečena temu pesnika Sorškega polja. Jenkovi dnevi se bodo končali v s slovesno podelitvijo nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let.

Več o programu je na voljo v tej novici.

Kategorije:
aktualno