Prenovljeno stavbo za dnevno varstvo starejših predali kranjskemu domu upokojencev

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in direktorica Doma upokojencev Kranj (DUK) Nadja Gantar sta podpisala pogodbo o predaji novo obnovljene stavbe na Planini 1 v brezplačno uporabo. V njej bo DUK, takoj ko prostore ustrezno opremi, začel izvajati dejavnost dnevnega varstva za starejše. Po tej storitvi, ki ohranja bivanje starejših v domačem okolju, je veliko povpraševanja, s projektom pa Kranj pridobiva dodatna mesta še za 25 novih uporabnikov.

 

Mestna občina Kranj je s pomočjo evropskih sredstev kupila ter obnovila objekt nekdanje Mercatorjeve trgovine na Planini 1 s ciljem, da pridobi dodatne kapacitete za potrebe dnevnega varstva za tiste starejše, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno.

 

Dnevno varstvo starejših bo v novo obnovljeni stavbi izvajal Dom upokojencev Kranj, ki je z današnjim podpisom pogodbe nove prostore dobil v brezplačno uporabo ter s tem pridobil 25 dodatnih mest za dnevno varstvo starejših. Obnova, vredna okoli pol milijona evrov, se je začela konec novembra lani, pri tem so odstranili predelne stene, uredili spuščene strope in tlake, spremenili so tudi zunanjo podobo objekta. Ta ima od konca julija uporabno dovoljenje, za nove uporabnike pa naj odprl vrata že v zgodnji jeseni, predvidoma oktobra.

»Pod streho je po dveh letih od nakupa stavbe še en pomemben projekt, s katerim izboljšujemo kakovost življenja tudi za starejše občanke in občane. Nov center za dnevno varstvo je v okolju, iz katerega izhajajo uporabniki in ti bodo odslej vključeni v vse dejavnosti, ki jih sicer nudi DUK svojim stanovalcem. Uspešno uresničujemo načrte, ki smo si jih zastavili v strategiji varstva starejših za obdobje 2020–2024, med drugim deinstitucializacijo in ohranjanje bivanja starejših v domačem okolju. Obenem pa smo s tem projektom izboljšali še videz soseske, ki jo je prej kazila prazna in propadajoča stavba. To pa ni edina dobra novica: za nami so tudi uspešni pogovori s pristojnim ministrstvom glede sofinanciranja novega doma za upokojence na Zlatem polju, za katerega trenutno pridobivamo gradbeno dovoljenje. V septembru sledi še en sestanek, potem pa, upam, bomo lahko konkretno zavihali rokave,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Direktorica DUK Nadja Gantar in župan MOK Matjaž Rakovec med ogledom novih prostorov za dnevno varstvo starejših

 

Dober milijon evrov vredno naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s 350.000 evri, vložek MOK pa je nekaj manj kot 700.000 evrov. Operacija sledi konceptu prehoda iz institucionalnih na skupnostne oblike storitev za lokalno in širše okolje ter bo zato prispevala k izboljšanju kakovosti skupnostnih storitev oskrbe.

 

Direktorica DUK Nadja Gantar in župan MOK Matjaž Rakovec s podpisano pogodbo

 

»Te pridobitve smo izredno veseli, saj ne uspemo zadostiti velikemu povpraševanju po tej storitvi. Zdaj pa pridobivamo nove, svetle in sodobne prostore, v katerih se bo veliko dogajalo, tako da bodo imeli naši novi uporabniki pestro družabno življenje in aktivnosti, ki prispevajo k vitalnosti in dobremu počutju. Zdaj moramo prostore samo še ustrezno opremiti, da bo v njih lahko kakovostno izvajali naše dejavnosti, nato pa bo, upamo, da zelo kmalu, sledilo odprtje,« je po podpisu pogodbe izjavila Nadja Gantar iz DUK.

 

Direktorica DUK Nadja Gantar in župan MOK Matjaž Rakovec pred vhodom v nove prostore za dnevno varstvo starejših