Spletne tržnice z lokalnimi pridelki, tudi kranjska

V času epidemije virusa covid-19 vznikajo nove spletne platforme, ki želijo ljudem omogočiti varen dostop do sveže, lokalno pridelane hrane. Ena od njih je kupiLokalno.si, povsem svež pa tudi spletni portal Moj ce'KR, ki že z imenom nakazuje, da stremi k podpori gorenjskih lokalnih pridelovalcev.

 

Spletni portal Moj ce'KR na noge postavlja skupina kranjskih študentov; prijatelji Tjaša Ban, Teja in Anže Perčič ter Lovrenc Habe so karanteno sprejeli kot izziv za nekaj novega in prišli na idejo, da bi lahko z dostavo sadja in zelenjave pomagali vsem, ki v teh kriznih časih ne želijo ali ne smejo v trgovino.

 

Zabojček Moj ce'KR, pripravljen za dostavo. Foto: Moj ce'KR 

 

Študenti koprske Pedagoške fakultete so tako postavili spletno stran www.moj-cekr.eu, povabili k sodelovanju ponudnike svežega sadja in zelenjave ter se lotili razvažanja, pri čemer dosledno upoštevajo navodila zdravstvene stroke. Hrano razvažajo po Kranju in okolici, pa tudi do Škofje Loke, Radovljice in Tržiča.

 

Ker je projekt še svež, še vedno iščejo nove lokalne ponudnike sadja in zelenjave ter jih vabijo, naj se oglasijo, če imajo v svojih skladiščih in kleteh še kaj pridelkov.

 

Mlada zasedba sicer upa, da bodo projekt ljudje dobro sprejeli in se bo obdržal tudi po koncu epidemije. V tem primeru bodo idejo še razvijali oziroma nadgrajevali.

 

KupiLokalno.si

 

Ta spletna platforma pa podobno kot  tržnica na Bolha.com omogoča iskanje po regijah in glede na vrsto izdelka (sadje, zelenjava, mlečni, mesni, pekovski izdelki …). »Projekt kupiLokalno.si je nastal v času pandemije koronavirusa Covid-19 kot odgovor na spremembo načina življenja, ki nas je doletela dobesedno čez noč. V skupini prijateljev smo ugotovili, da pogrešamo enoten portal, na katerem bi imeli zbrane izdelke od lokalnih ponudnikov hrane, možnost takojšnjega naročila in dostavo na dom,« so zapisali ustanovitelji portala kupiLokalno.

 

S portalom kupilokalno.si želijo vse te ponudnike povezati s kupci in kupce s ponudniki in skupaj ustvariti spletno tržnico, »ki bo varno potrkala na vrata naših domov in je noben virus ne bo mogel ustaviti,« poudarjajo pobudniki projekta.

 

 

K brezplačnemu sodelovanju – ni ne provizije za ponudnike ne za kupce – so vabljeni vsi lokalni pridelovalci, z vsakim nakupom pa kupec podpre njihov trud in veliko časa, ki ga namenjajo pridelavi sveže in kakovostne hrane. Spletna platforma omogoča iskanje po regiji in glede na vrsto izdelke (sadje, zelenjava, mlečni, mesni, pekovski izdelki …).

 

Kupujmo domače

 

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je že pred časom zagnala spletno stran Kupujmo domače, namenjeno slovenskim kmetom in ostalim, ki želijo predstaviti svojo dejavnost ter pridelke in izdelke potrošnikom po vsej Sloveniji. Mišljena je kot stičišče ponudbe in povpraševanja po domačih pridelkih, izdelkih ali storitvah, pa tudi vir koristnih nasvetov in informacij. Trenutno je v teku akcija brezplačne objave ponudb.

 

Seznam kmetovalcev z območja Kranja

 

V Mestni občini Kranj sicer že od začetka aprila sestavljamo in dopolnjujemo seznam lokalnih pridelovalcev, pri katerih lahko občanke in občani nakupijo domače pridelke in izdelke.

Spletne tržnice z lokalnimi pridelki, tudi kranjska
Kategorije:
aktualno koronavirus