Telefon, ki nudi za psihološko podporo

Po novem je na voljo telefon za psihološko podporo ob epidemiji covid-19. Na številko 041 443 443 lahko pokliče vsak, ki se zaradi situacije, v kateri smo, sooča z različnimi stiskami. Pomagali mu bodo izkušeni psihologi in psihoterapevti.

 

Posebno telefonsko številko za psihološko podporo ob epidemiji covid-19 je vzpostavilo Društvo psihologov Slovenije (DPS) v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov, Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu in Ekipo za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti. 

 

Povabilu k sodelovanju za nudenje prostovoljne psihosocialne podpore se je do odzvalo več kot 200 izkušenih strokovnjakov. Prijazno vabljeni, da pokličete, delite svojo stisko, prejmete čustveno podporo, informacije. To, da se obrnemo po pomoč in delimo svojo stisko, je znak naše moči, poudarjajo v Društvu psihologov Slovenije.

 

Telefonska številka 041 443 443 je namenjena krajšim pogovorom za:

  • čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;
  • podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid-19;
  • podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni covid-19;
  • priporočila in podporo pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v teh posebnih okoliščinah;
  • podporo ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji;
  • razmislek o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju.

 

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covid-19 bo na voljo vsak delavnik med 16. in 24. uro, ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 24. ure.

 

Dopoldne so na voljo tudi drugi viri pomoči, zbrani na:

 

http://www.dps.si/seznam-telefonskih-stevilk-za-psihosocialno-pomoc/

https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne

 

Uporabni viri in gradiva za samopomoč:

 

http://www.dps.si/za-javnost/koronavirus/

 

 

Zakaj in odkod pobuda?

 

V Društvu psihologov Slovenije dejavno spremljajo dogajanja povezana z epidemijo koronavirusa covid-19. Spremljajo in ocenjujejo potrebe posameznikov oziroma skupin prebivalstva in zaposlenih, ki z večjo verjetnostjo potrebujejo psihosocialno podporo za zmanjševanje stisk v aktualni krizni situaciji.

 

Za psihologe so pripravili smernice za izvajanje psihosocialne podpore in za prilagojeno svetovalno in psihoterapevtsko delo ter druga aktualna gradiva.

 

"Nenadane spremembe, ki jih nismo izbrali sami in zdi se, da nanje nimamo vpliva, v ljudeh krepijo občutek negotovosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje soočajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja aktualna situacija realno eksistencialno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialno-ekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive, rešitve pa oddaljene v prihodnost, negotove in neznane," so zapisali v DPS.

 

Odzivi na krizo so različni

 

Na to, kako se ljudje prilagodimo na krizno situacijo in spremenjene razmere, vpliva več dejavnikov. Zagotovo je eden ključnih varovalnih dejavnikov pri tem podpora družine, prijateljev, za šolajoče tudi podpora strokovnih delavcev in za zaposlene podpora delovnega okolja. Posebnost sedanje situacije je, da smo ljudje v (samo)izolaciji, prikrajšani za svobodo gibanja, za mobilnost, delo in druženje.

 

Znano je, da se v takšnih pogojih povečujejo simptomi stresa tako na teleseni, čustveni, kognitivni in vedenjski ravni. Čeravno odmaknjeni, lahko v krogu družine začutimo celo preveč bližine. Ni možnosti umika, za nekatere niti sposobnosti odmika. Doživljamo številne obremenitve povezane z delom na domu, šolanjem na daljavo, spremenjenim načinom preživljanja prostega časa, čakanjem na delo ali skrbmi zaradi izgube dogovorjenih projektov, nelikvidnost podjetja ipd. Prihaja lahko do pogostejših konfliktov v medosebnih odnosih, včasih tudi do nasilja v družini.

 

Pomoč, takšna ali drugačna

 

V aktualnih okoliščinah je za mnoge ljudi zelo pomembna psihosocialna podpora, ki se lahko zagotavlja v obliki paketa hrane ali toplega obroka na prag doma, lahko pa tudi z zagotavljanjem kontakta s socialno mrežo, nudenja čustvene podpore.

 

Takšne stiske se lahko dotaknejo človekovega dostojanstva in samopodobe, osebe lahko čutijo tudi sram, nemoč, nevrednost. Med svojci in prijatelji, sosedi morebiti o vsem tem težje spregovorijo. S kom pa lahko? Komu lahko povemo za svojo situacijo, zaklenjeni med »štiri stene«. Otrokom ne smemo naložiti tega bremena. Komu lahko povemo za težo, ki je ne moremo spremeniti? Lahko že občutek, da v tem nisi čisto sam, občutek, da te nekdo posluša, sprejema in ne spreminja, daje zadovoljstvo, začasno pomiritev? Lahko doživljanje ob pogovoru, da je tam nekdo, ki je prisluhnil zgodbi in ti pomagal, da lahko razmisliš, kako naprej, deluje spodbudno? Rešilno?

 

Izkušnje kažejo, da lahko. Zato je odgovor na ta vprašanja vzpostavitev telefona za psihološko podporo ljudem, ki potrebujejo strokovnjaka, usposobljenega, da jim prisluhne, se pogovori, skupaj z njimi razmišlja, načrtuje, raziskuje, da bi bili lažje kos obremenitvam, s katerimi smo soočeni, in bi uspeli ohraniti dobro počutje in zdravje tudi v teh zahtevnih časih, so zapisali v Društvu psihologov Slovenije.

 

Fotografiji: Pixabay