Umetniški par Golija-Tutta prejel prestižno priznanje

Kranj, 19. avgust 2020 – Klementina Golija, akademska slikarka in magistrica likovnih umetnosti, ki živi in ustvarja v Kranju, ter njen mož, slovenski slikar, grafik in predsednik umetniškega sveta Likovnega društva Kranj Klavdij Tutta, sta prejela bronasti priznanji prestižne Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France za umetniško delo in širjenje likovne kulture med narodi.

 

Klementina Golija in Klavdij Tutta sta večkrat nagrajena slovenska umetnika, katerih ustvarjanje in delovanje sega tudi daleč prek državnih meja. Klementina Golija, ki je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje končala podiplomska študija grafike in slikarstva, je svoje znanje nabirala po vsem svetu, od Milana do Bostona in New Yorka ter Pariza, sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, junija s pregledno razstavo Več kot pogled v Gorenjskem muzeju. Živi in dela kot samostojna likovna umetnica v Kranju, v svoji akademski karieri pa je prejela mnoga priznanja in nagrade tako na državni kot mednarodni ravni, leta 2007 tudi nagrado Mestne občine Kranj.

 

Klavdij Tutta, slovenski slikar in grafik, pa kot samostojni umetnik dela in živi v Novi Gorici in Kranju. Imel je preko 200 samostojnih razstav, maja tudi v Kranju, sodeloval na več 350 skupinskih doma in po svetu. Za svoje delo je prejel prek 60 domačih in mednarodnih priznanj. Med nagradami izstopajo tiste, ki jih je prejel na mednarodnih bienalih v Ljubljani, Barceloni, Seulu, Cadaqes, Villachu. Za dosedanje delo je prejel v letu 2009 nagrado  ZDSLU – Hypo Alpe Adrije Bank, Bevkovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva in plaketo občine Ajdovščine za razvoj mednarodne likovne delavnice Slovenija odprta za umetnost. V Kranju, kjer je ena gonilnih sil Likovnega društva Kranj, je prejel veliko Prešernovo plaketo za področje kulture. 

 

Zdaj je iz Pariza prišla še razveseljiva novica, ki znova potrjuje, kako pomembno je delo omenjenih umetnikov na mednarodni ravni. Ugledna Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France, ki nagrade za visoko kakovostno umetniško ustvarjanje podeljuje že več kot stoletje, jima je podelila bronasto priznanje za umetniško delo in širjenje likovne kulture med narodi. Glede na to, da nista francoska državljana, je to še večja čast. Posebna strokovna komisija vsako leto skrbno izbira med velikimi ustvarjalci in izjemnimi posamezniki z različnih področjih (glasba, literatura, zgodovina, znanost …) in nato izbrancem podeli platinasta, zlata, srebrna, bronasta ter druga prestižna priznanja.

 

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je slovenskima umetnikoma čestital za to laskavo priznanje. »To je res izjemna čast in zavidanja vreden uspeh, ki samo še dodatno potrjuje kakovost in pomembnost likovnega ustvarjanja Klementine Golija in Klavdija Tutte. Res smo lahko odkrito ponosni, da sta si za svoj domicil za ustvarjanje izbrala prav Kranj ter da ob tem s prizadevnim delom v Likovnem društvu Kranj predajata svoje znanje, izkušnje in motivacijo za ustvarjanje tudi drugim kranjskim likovnikom. Iskreno jima čestitam za vrhunski dosežek, s katerim sta ime Slovenije znova ponesla izven njenih meja.«