V Kranju beremo – in bomo še brali

Ob svetovnem dnevu knjige je Mestna občina Kranj, ki velja za branju prijazno občino, vzpostavila spletno rubriko V Kranju beremo. V njej bodo objavljali pogovore o branju oziroma odnosu do knjig z ljudmi, ki so povezani s Kranjem tako ali drugače. S tem bi radi še bolj spodbudili občanke in občane k branju, obenem pa jim predstavili zanimive posameznike, ki živijo in/ali delajo v Kranju ter tako sooblikujejo njegovo identiteto. Prva sogovornica je Maja Vunšek, nova direktorica Mestne knjižnice Kranj.

 

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) razglasila leta 1995. Vsakoletni 23. april naj bi bil zato posvečen spodbujanju branja, založništvu ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine.

 

K temu z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi Mestna občina Kranj (MOK), ki je konec lanskega decembra znova potrdila naziv Branju prijazna občina za tri leta. Ta naziv potrjuje in obenem spodbuja aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture.

 

»Z branjem si širimo obzorja in besedni zaklad, se učimo, razvijamo kreativnost, krepimo pozornost, zelo pogosto pa ob dobri knjigi še izdatno uživamo. Ena sama prostočasna dejavnost, pa toliko dobrobiti! Zato se v kranjski občini trudimo in se še bomo, da bi se bralna kultura dvignila na še višjo raven, tudi v sodelovanju z organizacijami in društvi, ki s projekti in aktivnostmi spodbujajo bralne navade. Mi smo zdaj dodali še eno svojo in verjamem, da bo zanimiva za občanke in občane: spoznali bodo ljudi, ki vodijo pomembne kranjske organizacije oziroma društva in druge zanimive Kranjčane, obenem pa dobili številne odlične bralne namige,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Premierno je objavljen pogovor z novo direktorico Mestne knjižnice Kranj (MKK), Majo Vunšek. Objava in vse nadaljnje bodo na voljo na spletni strani MOK v podrubriki V Kranju beremo.

 

Na svetovni dan knjige, ki ga praznujemo na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare, kakor so zapisali v MKK, bodo danes pred glavnim vhodom v Knjižnico Globus do 13. ure podarjali zgodbe, s katerimi želijo popestriti prosti čas občank in občanov. Ob tem vabijo tudi v notranje prostore knjižnice na razstavo knjig, ki jih hranijo v posebnih zbirkah in niso dostopne vsak dan. Več informacij je na voljo v tej novici.

 

Do 25. aprila pa bo odprt tudi Sejem s kavča, skupna spletna knjigarna, v kateri več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponuja več kot 500 skrbno izbranih knjig. Sejem s kavča kot vseslovenski poziv k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji.