V Kranju letos postavili šest novih defibrilatorjev

Mestna občina Kranj je letos postavila šest novih defibrilatorjev. Nove pridobitve so junija pridobili na Planini, Osnovni šoli Matije Čopa in v Bitnjah, v teh dneh pa še na Joštu, v Podblici in Mavčičah. Občina si prizadeva, da bi bili defibrilatorji dostopni na čim več lokacijah, zato bo tudi v letu 2024 nadaljevala z nakupom novih defibrilatorjev.

 

Mestni občini Kranj (MOK), ki se ponaša s certifikatom Srcu prijazna občina, imajo v bazi približno 50 defibrilatorjev (AED). Letos so nadaljevali z nabavo teh dragocenih naprav, ki rešujejo življenje ob srčnem zastoju. Junija so jih postavili pri dnevnem varstvu starejših na Planini, Osnovni šoli Matije Čopa Kranj in Vrtcu Biba v Bitnjah, oktobra pa na Joštu (Čepulje 3), v Podblici (Njivica 6) in Mavčičah (začasna lokacija: pokopališče – Mavčiče 19; po ureditvi parka Simona Jenka v Podreči se ga bo prestavilo tja). Lokacije defibrilatorjev v MOK so dostopne na tej povezavi.

 

Srčni zastoj po podatkih Rdečega križa sicer vsako leto doživi več kot 1500 ljudi. Možganske celice začnejo odmirati že med tremi do petimi minutami po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši, zato je prvih nekaj minut po srčnem zastoju ključno pravilno ukrepanje očividcev. Če bi ti nemudoma začeli izvajati temeljne postopke oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar od dva- do štirikrat več življenj.

 

Prvi korak je prepoznavanje stanja. Če se oseba ne odziva in ne diha, gre za srčni zastoj. Drugi korak je klic na številko 112, na kateri klicatelju pomagajo z navodili, kako oživljati in kje se nahaja najbližji defibrilator. Nato je nemudoma treba začeti s stisi prsnega koša (na sredini) od 5 do 6 centimetrov v globino in s frekvenco 100 stisov na minuto. Oživljanje se izvaja do prihoda reševalcev  in (če je le mogoče) s pomočjo defibrilatorja. Za uporabo defibrilatorja so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je sicer najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsaka deseta oseba s srčnim zastojem.