V Kranju odprli novo razgledno točko – zvonik cerkve sv. Kancijana

Kranj ima novo razgledno točko. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh so danes slavnostno prerezali trak pred cerkvijo sv. Kancijana in s tem slavnostno odprli zvonik kot novo turistično točko v starem mestnem jedru. Nova razgledna ploščad, ki se dviga 40 metrov nad mestom, ponuja veličasten razgled na mesto in okolico.

 

Mestna občina Kranj (MOK) je na današnji novinarski konferenci predstavila novo turistično zgodbo, ki jo je spisala z Župnijo Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj. Zvonik cerkve sv. Kancijana, najbolj prepoznavne stavbe v mestni veduti, ki je januarja letos postala kulturni spomenik državnega pomena, je od danes tudi uradno odprt za javnost. Do razgledne ploščadi, ki se nahaja 40 metrov nad mestom, vodi 163 stopnic. Za 600 let starimi zidovi je mogoče videti arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve. Posebnost je tudi melodično zvonovje, s katerim se obiskovalec seznani povsem od blizu.

 

»Pri prenovi zvonika, ki je trajala približno pol leta, se je našlo nekaj zanimivih stvari, kot je 100 let stara steklenica piva in časopis iz začetka 30. let prejšnjega stoletja. Oboje je tudi razstavljeno na poti do razgledne ploščadi. Vzpenjanje na vrh je posebno doživetje, prav tako tudi razgled na mesto in okolico. Gre za prvi tovrsten turistični ogled v Kranju, ki omogoča, da obiskovalec kupi vstopnico in se samostojno poda na zvonik. Navdušen sem nad novo pridobitvijo. Verjamem, da bodo tudi obiskovalci,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec in se zahvalil za sodelovanje Župniji Kranj, Zavodu za turizem in kulturo Kranj in kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 

Sodelovanje je pozdravil tudi župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič: »Nova pridobitev ni samo razgled na mesto, je tudi doživetje zvonovja in srednjeveških zidov. Cerkev sv. Kancijana je cerkev meščanov, meščani so jo tudi zgradili. Je sakralni spomenik, v cerkvi se opravljajo molitve, in tudi kulturni na razpolago širši javnosti. Na ta način se seznanjamo z dediščino naših prednikov in jo ohranjamo.«

 

Medije je po novinarski konferenci na ogled popeljala lokalna turistična vodnica Ana Brovč. Zvonik je odprt za javnost vsak dan med 9. in 17. uro. Vstopnice so na voljo v turistično informativnem centru Kranjska hiša (6 €/osebo; družine in skupine nad 5 oseb: 4 €/osebo).

Na skupinski fotografiji - z leve: župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, podžupan Janez Černe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, predsednik Krajevne skupnosti Center dr. Aleksander Pavšlar in župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič.