V Kranju pomagajo drevesom pri blaženju posledic suše

Drevesa v mestu se v letošnjem vročem poletju soočajo z izredno zahtevnimi razmerami za preživetje. Na Mestni občini Kranj so poskrbeli za dodatke, ki jim bodo pomagali pri blaženju posledic suše. Na ta način bodo rešili več kot 320 dreves.

 

Zaradi izredne suše na Gorenjskem in posledično pomanjkanja vode že za osnovno oskrbo se drevesa soočajo z zahtevnimi razmerami za preživetje. Na Mestni občini Kranj (MOK) so že ukrepali in pred dnevi novim drevesom v drevoredih ob cestah, ki so še posebej na udaru, pomagali z dodatki, in sicer s humično kislino ter posebnimi tabletami, ki pomagajo pri blaženju suše. Humična kislina pozitivno vpliva na rast lateralnih korenin in pospešuje vegetativno rast. Povečuje kationsko izmenjavo, kar posledično aktivira prevzem hranil iz zemlje. Z vsem naštetim se poveča odpornost na sušne razmere, saj je drevo, ki ima dobro razvit koreninski sistem, sposobno samooskrbe in premagovanja stresnih razmer. Drevesom so ob koreninski sistem dodali tudi posebne tablete, kar je zmanjšalo možnost poškodb že razvitih korenin. Gre za absorpcijski polimer, ki na svojo težo veže 100-kratno količino vode, ki jo nato postopoma sprošča v zemljo. Našteto omogoča boljšo rast in preživetje v sušnih razmerah.

 

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec si prizadeva, da bi v dveh mandatih ozelenili mesto s 1000 novimi drevesi. Prvi mandat je pri koncu, v občini pa so jih zasadili približno polovico. MOK se je pridružila tudi globalni pobudi Drevesa v mestu (Trees in Cities Challenge)  pod okriljem Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo. Tudi to je eden od korakov Kranja k podnebni nevtralnosti v misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, ki jo izvaja Evropska komisija.

 

»Podnebne razmere ne prizanašajo nikomur in tudi v Kranju ni drugače. Narava nam pošilja opozorila, na katera se je treba ustrezno odzivati. Drevesom v mestu pomagamo, da lažje prebrodijo sušo. Tako bomo v teh izrednih razmerah skušali ohraniti čim več dreves. Na MOK veliko pozornosti namenjamo razvoju v trajnostno, zeleno in pametno mesto. Prizadevamo si, da bi bila zadovoljna tako narava kot mi in generacije, ki pridejo za nami. Mora pa vsak od nas narediti premik pri sebi, da bi se poznala tudi sprememba v celoti. Prepričan sem, da skupaj zmoremo do cilja,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Kategorije:
sporocila-za-javnost