Za še boljšo promocijo lokalno pridelane hrane in samooskrbe

Mestna občina Kranj (MOK) je predpremierno predstavila videovsebine za promocijo lokalne prehrane in samooskrbe v okviru projekta Lokalno GOR. Posneli so jih z znanimi posameznicami in posamezniki, ki so se odzvali pobudi MOK, da postanejo kranjski ambasadorji lokalne prehranske samooskrbe in sodelujejo pri aktivnostih na tem področju. Na to temo so z izkušenimi sogovorniki izvedli tudi krajšo okroglo mizo.

 

Prehranska varnost – dostop do zadostne in kakovostne hrane – je eden izmed strateških ciljev tako na evropski, nacionalni, regionalni in tudi lokalni ravni. V Mestni občini Kranj (MOK) se zavedajo, kako pomemben je trajnostni odnos do hrane in s tem do lokalne prehranske samooskrbe. V okviru Projekta za povečanje lokalne prehranske samooskrbe zato želi Kranj vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov, med drugim tudi s projektom skupnega naročanja živil prek t. i. dinamičnega nabavnega sistema (DNS) ter s sodelovanjem v projektu Lokalno GOR.

 

Oba projekta so poleg aktualnih tem s področja prehrane (lokalna pridelava in predelava, samooskrba, problem zavržene hrane …) predstavili tudi na okrogli mizi z razpravljavci Klemenom Klinarjem, predstavnikom Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) in koordinatorjem projekta Lokalno GOR, Ano Vizovišek, predstavnico MOK, ki je projektni partner in izvajalec aktivnosti v projektu Lokalno GOR, Gašper Kleč, direktor razvojne agencije SORA, ki je nosilka razvoja področja lokalne samooskrbe za Gorenjsko regijo, ter socialna inovatorka Lenka Puh (Jazon, d. o. o., in Zadruga Allium, so. p., Etri skupina), ki je predstavila sodelovalni poslovni model pri grajenju zaupanja za dobro sodelovanje.

 

»Gre še za eno od odmevnih aktivnosti projekta, ki ga že več kot pet let vodimo v Mestni občini Kranj s ciljem, da bi povečali lokalno prehransko samooskrbo, med s projektom skupnega naročanja živil v javnih zavodih. To je eden najpomembnejših projektov v Kranju: zdrava in lokalno pridelana hrana je ključna pri razvoju in rasti otrok, prav tako za zdravje starejšega prebivalstva. Obenem pa s tem skrajšujemo poti hrane od kmeta do krožnika in s tem znižujemo tudi ogljični odtis – kar je eden glavnih ciljev Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, v katero je Kranj vključen. Ravno pred kratkim smo Evropski komisiji kot prvi izmed sodelujočih slovenskih mest v Sloveniji v pregled oddali osnutek podnebne pogodbe z načrtovanimi ukrepi za dosego ciljev Misije in dobili zelo pozitivne odzive. Hvala vsem, ki nam pomagate na tej poti, hvala torej vsem ambasadorjem lokalne prehranske samooskrbe za sodelovanje pri nastajanju teh res privlačnih in ozaveščevalnih videovsebin,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Videovsebine so posneli v sodelovanju s priznanimi športniki Matejem Mohoričem, Vesno Fabjan, Žigom Jelarjem ter zakoncema Marijo in Andrejem Štremfelj, z lokalnima pridelovalcema Ano in Jankom Jegličem (Kmetija Matijovc) ter kuharjem Davorjem Brezarjem skupaj s TV voditeljico Taro Zupančič. Ta je kranjskim ambasadorjem lokalne prehranske samooskrbe na dogodku v zahvalo za njihov prispevek in pripravljenost sodelovati pri promociji tudi v prihodnje podelila tudi posebne plakete.

 

Videovsebine bodo predvajali na dogodkih, povezanih s prehranskim področjem, v šolah in drugih javnih zavodih, na družabnih omrežjih, v kratkem bodo objavljene na spletni strani MOK – v spodbudo in za ozaveščanje ljudi: da hrana, pripeljana od daleč, ni kakovostna in zdrava, ima negativen vpliv na okolje, zato si v Kranju želijo, da bi občanke in občani kupovali pri lokalnih pridelovalcih, si uredili lastne vrtove, kjer je to možno, spodbujajo skupnostne vrtove in si prizadevajo za vzpostavitev urbanih vrtov. MOK je v projekt Lokalno GOR prenesla izkušnje iz projektov, ki jih sama vodi že več kot pet let, z namenom, da se ideja o lokalni hrani, širi tudi na Gorenjsko, zlasti ob pomoči vodilnega partnerja projekta RAGOR.

 

Sodelujočim in udeležencem so na dogodku v skladu s cilji projektov na prehranskem področju postregli s prigrizkom, pripravljenem iz lokalnih pridelkov in proizvodov.

 

Avtor fotografij: Tadej Kreft/Kraftart

Kategorije:
aktualno