Predstavili smo čedalje bolj uspešen način javnega naročanja živil

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) oziroma ekipa za zeleno javno naročanje MOPE je v 18. oktobra 2023 organizirala 1. konferenco zelenega javnega naročanja z naslovom 'Zeleno je priložnost in odgovornost!', namenjeno javnim naročnikom in ponudnikom, ki se ukvarjajo z zelenim javnim naročanjem ali pa bodo svoja naročila ozelenili v prihodnje. K sodelovanju v razpravi so povabili tudi Mestno občino Kranj (MOK).

 

Ana Vizovišek iz Oddelka za pametno skupnost MOK je v razpravi Izzivi in priložnosti zelenega javnega naročanja za lokalne skupnosti v RS predstavila projekt skupnega javnega naročanja živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih, ki ga v Kranju izvajajo že od leta 2020 znotraj Projekta za povečanje lokalne prehranske samooskrbe. Cilj je, kakor je poudarila na konferenci, vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov, na ta način povečati lokalno prehransko samooskrbo ter lokalno pridelano hrano na jedilnikih občank in občanov, pa tudi skrb za trajnostni razvoj kmetijstva ter trajnostni odnos do pridelave in „uporabe“ hrane … To je obenem ena od  pomembnih aktivnosti, s katerimi se bodo v Kranju, ki je v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, poskušali približati podnebni nevtralnosti.

 

 

Številke so pozitivne

V projekt je bilo od leta 2020 vključenih 12 javnih zavodov (šole, vrtci, domovi upokojencev, srednje šole ...), sistem naročanja hrane je digitaliziran – prek Kataloga živil (GZS) in platforme Dobrote slovenskih kmetij (KGZS), ki avtomatsko izračunava tudi delež naročenih ekoloških živil in živil Shem kakovosti. Kriteriji za izbiro živil sta kakovost (lokalni izdelki podprti s certifikati) in cena (v razmerju 40:60, prej 30:70). Prednosti DNS so zagotovo enotna platforma in digitaliziran proces, kar omogoča lažje usklajevanje med javnimi zavodi, skupen pristop do lokalnih pridelovalcev pa več uporabe lokalnih živil in boljše načrtovanje pridelave, tak sistem pa omogoča tudi nenehno širitev kroga ponudnikov.

Za ozaveščanje o lokalni ponudbi v MOK organizirajo posebne dogodke, na katerih lokalni proizvajalci organizatorjem obrokov predstavljajo svoje pridelke/izdelke, pripravljajo posvete, sodelujejo na dogodkih, povezanih z lokalno pridelavo, in jih tudi promovirajo, s tržnicami vred. Letos poleti so v MOK opravili tudi analizo in ta kaže na delno povečan delež lokalne hrane na jedilnikih javnih ustanov v primerjavi z letom 2020: 100-odstotni nakup izdelkov od slovenskih dobaviteljev je pri mleku in mlečnih izdelkih, kruhu, pekovskih in finih izdelkih, jajcih, zamrznjenih izdelkih, sadnih sokovih in sirupih ter dietnih izdelkih. Je pa analiza razkrila tudi nekatere ovire pri naročanju od lokalnih dobaviteljev/pridelovalcev, saj kar 60 odstotkov javnih zavodov meni, da se lokalni ponudniki ne prijavljajo na javna naročila (povpraševanje in ponudba nista usklajena), da je ponudba preskromna, po mnenju nekaterih so cene lokalnih izdelkov previsoke. Med izzivi je tudi kadrovski primanjkljaj (organizatorji prehrane so običajno polno zaposleni učitelji).

 

Izboljšave in širitve

Letos so oziroma še bodo izvedli izboljšanje funkcionalnosti Kataloga živil, seminarje in delavnice za organizatorje prehrane za uporabo omenjenega kataloga. V načrtu je tudi skupno oblikovanje ekoloških sklopov – približanje lokalni ponudbi –, nova merila točkovanja (razdalja 'od vil do vilic' kilometri, odstotki aditivov, sladkorja …), spremljanje cenovne politike po JZ (zahteva po večji kakovosti – dražja živila), idejo skupnega javnega naročanja pa širijo tudi po Gorenjski. Vsebino projekta DNS je namreč vključena v projekt LAS Gorenjska košarica pod imenom LOKALNO GOR in MOK je vključena kot promocijski partner. V sodelovanju z regionalno agencijo RAGOR pa je MOK projekt predstavila tudi v Škofji Loki, kjer so prav tako zelo aktivni na projektih povečanja lokalne prehranske samooskrbe.

 

Na konferenci so za zaključek zavrteli tudi promocijski video, ki je nastal v okviru projekta LOKALNO GOR.
Foto: MOK