Zahvala donatorjem za pomoč v pravem trenutku

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je zahvalil donatorjem, ki so v preteklih tednih in dneh donirali težko dostopno zaščitno opremo za občane in zdravstveno osebje na območju Kranja, ali pomagali kako drugače.

 

Val dobrodelnosti se je na kranjskih tleh sprožil v začetku aprila, ko bo bile dobave zaščitne opreme še precej bolj otežene, kot so v današnjih dneh. Župan MOK Matjaž Rakovec je ob tem povedal: »V Mestni občini Kranj si s pomočjo Civilne zaščite MOK že vse od pojava virusa covid-19 prizadevamo zagotoviti zadostno zalogo zaščitne opreme za vse, ki jo najbolj potrebujejo. Vemo, da jo še vedno primanjkuje povsod po državi, zlasti tiste, ki zagotavlja visoko stopnjo zaščite in je nujna za zaposlene, ki prihajajo v stik z morebitnimi okuženimi. Zato sem izredno hvaležen lokalnim podjetjem in tudi posameznikom, ki so v zadnjih dveh tednih izkazali veliko človekoljubnost in dobrodelnost ter s svojimi donacijami pokazali, da jim je mar.«

 

Donacij je bilo več, in to od različnih podjetij. Podjetje Flora, d. o. o., se odločilo, da MOK podari 800  zaščitnih mask, z zaupanjem, da jih bo namenila tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Maske so tako dobili v Centru Korak, Društvu paraplegikov, VDC Kranj, društvu AURIS, Zavetišču za brezdomce in zaposleni v programu Viške Hrane. 

 

Lekarna Savski otok je podarila 50 razkužilcev prostovoljcem, ki pod okriljem Civilne zaščite Mestne občine Kranj (CZ MOK) zagotavljajo nujno oskrbo na domu z osnovnimi živili in nujnimi zdravili.

 

Velika podpora zdravstvenemu osebju

 

V podjetju Trelleborg Group Slovenija so se odzvali prošnji Zdravstvenega doma Kranj (ZD Kranj), ki je nujno potrebovalo zaščitne maske z visoko stopnjo zaščite. Podjetje je doniralo 50 FFP3 mask, s čimer so omogočili deset dni nemotenega dela v dežurni zobni ambulanti.

 

Zatem je prišla še donacija 500 mask FFP2 in kirurških mask podjetja ADS-efekt, 120 zaščitnih mask FFP2 od vodstva družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, d. o. o., nekaj kirurških in FFP2 mask je donirala tudi Iskra Emeco.

 

S tridesetimi maskami sta pomagala še Gasilsko-reševalna služba Kranj in Lek, d. o. o., nekaj mask so dostavili tudi posamezniki, ki so jih imeli doma in so se odzvali klicu na pomoč na facebook strani ZD Kranj.

 

ZD Kranj in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj sta zaščitne maske prejela tudi od tudi ECE, energetske družbe, d. o. o.. Ta je zagnala samostojno akcijo pomoči zdravstvenim delavcem po Sloveniji in tako 23 zdravstvenim zavodom na območjih, kjer za distribucijsko omrežje z električno energijo skrbita Elektro Celje, d. d., in Elektro Gorenjska, d. d., podarila za 100.000 evrov zaščitnih mask.

 

Ob zaščiti še hrana

 

Zdravstveno osebje ZD Kranj je ob tem dobilo podporo še od nekaj lokalnih gostincev (picerija TonačDom na Joštu, gostilna Arvaj, gostilna Rekar, pekarna Umnik, Kavarnica mama Pavla iz Kamnika), saj so jih oskrbeli s (toplim) obrokom, hrano zanje je plačalo tudi podjetje Stada, Proloco Trade in navijaška skupina Small Faces Kranj. V prihodnje bo za ekipe na vstopnih točkah za okužene s covid-19 skrbel Mercator, ki jih bo v zahvalo za njihovo delo oskrboval z malicami.

 

»Vsi skupaj – podjetja, organizacije in posamezniki –, s svojimi dejanji potrjujejo rek, ki ga zasledujemo v Kranju: da skupaj zmoremo več. Lahko se namreč pohvalimo, da ni okuženih ne med osebjem ZD Kranj ne v Domu upokojencev Kranj, niti med tamkajšnjimi oskrbovanci, prav tako se število novih okužb med Kranjčani že lep čas ni povečalo. Naj tako tudi ostane! Držimo skupaj tako, da smo narazen, in si pomagajmo še naprej,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. 

 

MOK je sicer prejšnji konec tedna s pomočjo krajevnih skupnosti razdelila deset tisoč troslojnih zaščitnih mask najbolj ranljivim skupinam občanov, ki jih je zagotovila predvsem z lastnimi nakupi. V KS Besnica je 200 dodatnih mask za starejše krajane prispevala domačinka, smučarska tekačica Vesna Fabjan, za kar so se ji Besničani lepo zahvalili. 

 

Vesna Fabjan pri predaji donacije. Foto: PGD Besnica

 

Naslovna fotografija: Pixabay