Zaščitne maske za najbolj ranljive

V Mestni občini Kranj bodo s ciljem, da pred virusom covid-19 s pomočjo mask zaščitijo vsaj najbolj ranljive skupine občanov, prek svetov krajevnih skupnosti razdelili deset tisoč troslojnih zaščitnih mask. Sredstva za nakup mask so prispevali tudi župan in oba podžupana.

 

V Mestni občini Kranj (MOK) so z lastnimi nakupi, državno dobavo in tudi donacijami zbrali skupno 20.000 zaščitnih mask, od tega so jih 1500 prispevali župan MOK Matjaž Rakovec ter podžupana Janez Černe in Robert Nograšek. Polovico, torej 10.000 mask, bo MOK prek krajevnih skupnosti razdelila med občane, ostale bodo namenjene Civilni zaščiti MOK.

 

»Mestne občine smo za razliko od ostalih občin zavezane zagotavljati zaščitno opremo tudi Civilni zaščiti in vsem, ki pod njenim okriljem zagotavljajo nujno pomoč občanom in vsak dan poskrbijo, da imamo osnovne stvari in da življenje vseeno teče naprej. Tudi vsi ti posamezniki potrebujejo pomoč mestne občine in njene civilne zaščite pri zaščitnih sredstvih, saj so zaradi dela na terenu v času epidemije med najbolj izpostavljenimi. Mask trenutno nimamo dovolj za vse občane oziroma gospodinjstva, jih bomo pa namenili tistim, ki si jih sami v trenutnih okoliščinah težje priskrbijo,« je pojasnil župan MOK Matjaž Rakovec.  

 

Razdelitev mask prek svetov krajevnih skupnosti

 

MOK se bo pri razdelitvi mask oprla na svete krajevnih skupnosti, ki bodo maske razdelili predvsem starejšim in socialno ogroženim ter lokalnim prostovoljcem, ki pomagajo na terenu. Prejeli jih bodo skupaj z navodili, kako se jih pravilno namesti, odstrani ter odloži med mešane odpadke. Kontakti predsednikov svetov krajevnih skupnosti, prek katerih se bodo maske delile, so navedeni na tej povezavi.

 

Držimo skupaj tako, da smo narazen

 

Na MOK občane pozivajo, da v medijih redno spremljajo situacijo s koronavirusom ter se še naprej držijo navodil in ukrepov. »V teh časih smo spoznali marsikaj novega. Zagotovo pa je eno najbolj pomembnih spoznanj to, da sta solidarnost in odgovornost resnično med nami. Dokazali smo, da znamo v kriznih razmerah stopiti skupaj – pa čeprav z varne razdalje. Dobro je tudi, da ukrepi proti zajezitvi okužb delujejo. Ob doslednem ter organiziranem upoštevanju zaščite se bo tudi epidemija iztekla s čim manjšim vplivom na naše vsakodnevno življenje. Verjamem, da se bomo že kmalu lahko brezskrbno gibali naokrog in stopili nazaj v običajen življenjski ritem. Hvala, ker se držite navodil in ravnate v dobro vseh. Še naprej držimo skupaj tako, da smo narazen!« je dejal župan Matjaž Rakovec.