Zaščitne maske za najbolj izpostavljene

V Mestni občini Kranj (MOK) so uspeli kljub vsesplošnemu pomanjkanju zaščitne opreme priskrbeti zaščitne maske iz lokalne proizvodnje.

 

Najprej bodo zaščitne maske razdelili tistim, ki so trenutno najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo s koronavirusom: enotam civilne zaščite, ključnim uslužbencem MOK, ki delujejo na terenu, prostovoljcem, ki pomagajo pri  varstvu otrok ter pri dobavi prehrambenih paketov starejšim in tistim v samoizolaciji. Dobili pa jih bodo tudi tisti, ki delajo v zavetišču za brezdomce in razdelilnici hrane, ter prodajalke Mercatorja, ki polnijo škatle z nujnimi osnovnimi živili za občane MOK, ki sami ne morejo po hrano.

 

Foto: MOK

 

Na MOK zbirajo tudi potrebe po zaščitni opremi do tega upravičenih kranjskih podjetij. Zaenkrat se je oglasilo približno 30 podjetij, ki bi skupno potrebovala okoli 30 tisoč zaščitnih mask za svoje zaposlene. Prejela jih bodo, ko bodo na voljo oziroma jih bo država dobavila.  

 

Poziv k solidarnosti

 

Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta ob tem podjetja pozvali k potrpežljivosti in solidarnosti. »Ob teh izrednih razmerah se obračamo na vse vas. Če pade zdravstvo, pademo vsi. Zato vas prosimo, da morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme v vaših podjetjih, ki jih lahko dva tedna dni pogrešate, začasno odstopite zdravstvenemu sektorju, če jih ne potrebujete, pa donirate.« Celotna objava je dosegljiva na tej povezavi.