Kje je na voljo zaščitna oprema

Odkar je v veljavi vladni odlok, ki med drugim predpisuje, da je v zaprtih javnih prostorih obvezna tudi zaščita ustnega in nosnega predela ter uporaba zaščitnih rokavic, se je potreba po tovrstni zaščitni opremi še okrepila. V Mestni občini Kranj (MOK) v pomoč občanom objavljamo in tudi dopolnjujemo seznam dobaviteljev zaščitne opreme, kjer se lahko dogovorijo za nakup mask in razkužil, če jih še nimajo.

 

Seznam dobaviteljev skupaj s kontaktnimi številkam je lahko v pomoč ljudem, da si lahko zaščitno opremo naročijo tudi na dom, kar bo olajšalo nakup predvsem starejšim, tistim, ki so manj mobilni, okuženim ali obolelim, se pa tudi zaloge pri njih dnevno spreminjajo. Dostopen je tudi v tej priponki.

 

 

Informacije glede nazadnje dodanih (v sivi barvi) podjetij – gre izključno za kranjska podjetja – je poslala Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj (OOZ Kranj), njeni člani imajo pri naročilu tudi nekaj popusta.

 

Več informacij o cenah in naročanju ter fotografije pralnih mask posameznih proizvajalcev je v priponki

 

Uradna navodila za pravilno nošenje zaščitnih mask

 

 

Besedilo "Kje je na voljo zaščitna oprema" je bilo prvič objavljeno 2. aprila 2020; gornji del je posodobljen, v nadaljevanju sledi tisto, kar je bilo objavljeno takrat:

 

Mestna občina Kranj si že od pojava virusa covid-19 v Sloveniji prizadeva okrepiti zalogo zaščitne opreme. Za razliko od manjših občin je kot mestna občina zavezana, da jo zagotavlja tudi Civilni zaščiti MOK (CZ MOK) in vsem, ki pod njenim okriljem zagotavljajo nujno pomoč občanom: enotam civilne zaščite, ključnim uslužbencem MOK, ki delujejo na terenu, prostovoljcem (teh je trenutno 169), ki pomagajo pri varstvu otrok ter pri dobavi prehrambnih paketov starejšim in tistim v samoizolaciji, zaposlenim v zavetišču za brezdomce in razdelilnici hrane …

 

Kljub vsakodnevnim opozorilom CZ MOK, da so potrebe velike, zaščitne opreme ni, zato se minimalne zaloge hranijo za prej omenjene skupine ljudi, ki delujejo na terenu in so potencialno najbolj izpostavljeni okužbi. Po zbiranju podatkov in povpraševanju MOK se je tako izkazalo, da za tako veliko občino s tolikimi gospodinjstvi (več kot 20.000 gospodinjstev, skupno skoraj 57.000 posameznikov) morebitne nabave zaščitnih mask v kratkem času ni možno izvesti.

 

Lekarne so izredno obremenjene 

 

Večjih zalog nimajo niti v (zasebnih) lekarnah in drugih specializiranih trgovinah. Te so pričakovano prva izbira občanov, zaradi velikega obiska in povpraševanja pa si zaloge, večje kot za dan ali nekaj dni, zelo težko ustvarijo. Pri prizadevanju, da bi bila nujno potrebna zaščita vendarle na voljo, pa morajo biti njihova vodstva izredno iznajdljiva, da s pomočjo različnih dobaviteljev vsaj približno zadostijo povpraševanju. Po naših informacijah dnevna zaloga pogosto poide, farmacevti s težavo odgovorijo na številna telefonska poizvedovanja, če je zaščitna oprema na voljo (taista vprašanja prihajajo tudi na kontakte MOK), ljudje pogosto že zjutraj čakajo pred nekaterimi lekarnami, ponekod je omejena tudi količina kosov (mask, rokavic, razkužil ..), ki jih lahko kupi posamezna oseba …

 

Na tej povezavi so na voljo tudi navodila za izdelavo zaščitnih mask doma. Ker vladni odlok ne predpisuje strogo nošenja zaščitne maske, pač pa dovoljuje tudi druge oblike zaščite, na primer s šalom, ruto ali podobnimi oblikami zaščite, ki prekrijejo nos in usta, je v priponki še videoposnetek (vir: Twitter) z nekaj praktičnimi predlogi, kako si je mogoče preprosto narediti zaščito iz rute ali kosa blaga za nujne vstope v zaprte javne prostore.

Kje je na voljo zaščitna oprema Kje je na voljo zaščitna oprema
Kategorije:
koronavirus aktualno