Zdravje Kranjčanov je dobro

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pred kratkim objavil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Podatki za Mestno občino Kranj so v večji meri pozitivni.

 

Kranjčani smo bolj delovno aktivni od slovenskega povprečja, bolniška odsotnost je nižja, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja celo za tretjino nižja. Tudi delež ljudi, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega pritiska, je nižja, prav tako stopnja bolnišničnega zdravljenja zaradi srčne kapi. Odzivnost v programu Svit je nad državnim povprečjem, medtem ko je vključenost v programa Dora in Zora nekoliko nižja kot na državni ravni. Nižji je tudi delež prometnih nesreč zaradi vinjenosti.

 

O tem, da so varnostne razmere v MOK dobre in stabilne, si lahko preberete na tej povezavi.

 

Je pa v MOK težava s klopnim meningitisom, saj je bilo obolevanje skoraj enkrat višje od slovenskega povprečja (17,3 obolelih na sto tisoč oseb, na ravni države 9, 2).

 

 

 

 

 

Več podrobnosti je dostopnih na povezavi Zdravje v občini, prav za MOK v tej priponki. Slovenijo sestavlja 212 med seboj zelo raznolikih občin, v katerih živi več kot dva milijona prebivalcev. Zdravje v občini predstavlja nov vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskem prostoru, ki ga pripravlja NIJZ v sodelovanju z drugimi organizacijami. Informacije so predstavljene na ravni Slovenije, statističnih regij, upravnih enot in občin, kar omogoča prikaz stanja posameznih območji in primerjave med njimi.