Župan odprl razstavo o Janezu Puharju v Pulju

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je skupaj s podžupanjo Pulja Ivono Močenić v mestni knjižnici v Pulju odprl razstavo o izumitelju fotografije na steklo Kranjčanu Janezu Puharju, ki jo je pripravila Kranjčanka Petra Puhar. Razstava se je ustavila v hrvaški Istri v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje.

 

Razstava o Janezu Puharju, svetovnemu izumitelju fotografije na steklo, ki jo je pripravila Kranjčanka Petra Puhar, predstavlja življenjsko pot, dosežke in dediščino tega nadarjenega Kranjčana, ki je živel v 19. stoletju. Vse od leta 2014, ko je minilo 200 let od Puharjevega rojstva, razstava potuje po Puharjevih sledeh. Javnost si jo je lahko ogledala v slovenskem prostoru, gostovala pa je tudi na Češkem, Slovaškem, v Švici in na Hrvaškem.

Za kulturni program ob odprtju razstave v mestni knjižnici v Pulju je poskrbelo Slovensko kulturno društvo Istra Pulj. Razstava bo v puljski knjižnici na ogled do 26. maja 2023.

 

»Kranj na eni strani sledi sodobnim evropskim smernicam, kot sta trajnost in pametno mesto, na drugi pa neguje svojo zgodovino in kulturno dediščino. In prav pri slednjem se srečamo z Janezom Puharjem, izumiteljem fotografije na steklo, na katerega smo zelo ponosni. Veseli nas, da imamo priložnost tako veliko osebnost predstaviti v Pulju, mestu, ki ima bogato zgodovino, spoštuje tradicijo in kulturo,« je ob odprtju razstave povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki ga je ob tej priložnosti sprejelo tudi vodstvo na puljski občini. Kranj s Puljem sodeluje vse od 60. let prejšnjega stoletja.

 

Video si lahko ogledate na tej povezavi.

Kategorije:
aktualno