Župan z delegacijo obiskal pobrateno mesto na Kitajskem

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe sta z gospodarsko-izobraževalno delegacijo iz Kranja obiskala pobrateno mesto Džangdžjakov. Med petdnevnim obiskom, ki je bil uspešen tako gospodarsko kot izobraževalno, so si ogledali športne objekte, številna podjetja in izobraževalne ustanove.

 

Kranj se je s 4,7-milijonskim kitajskim mestom Džangdžjakov, ki je gostilo zadnje zimske olimpijske igre (Peking 2022), pobratil v času pandemije covida-19 konec leta 2021. Delegacija s Kitajske je Kranj obiskala marca letos, zdaj pa jim je Mestna občina Kranj (MOK) z delegacijo vrnila obisk.

 

V Džangdžjakovu so se srečali z vodstvom občine, ogledali so si olimpijske objekte, tehnološki park za zimske športe, olimpijsko vas, center za strokovno izobraževanje, obiskali so nekatere javne zavode in podjetja. Vodstvi občin sta si med drugim izmenjali primere dobrih praks na področju trajnosti – kranjsko se je pobliže seznanilo z mobilnostjo v Džangdžjakovu s poudarkom na vodiku, kitajskim kolegom pa sta župan in podžupan predstavila ravnanje z odpadki in koncept družbe brez odpadkov (zero waste).

 

Obisk je bil uspešen tako gospodarsko kot izobraževalno, saj so se kranjski predstavniki gospodarstva na sestankih s kitajskimi podjetji dogovorili o nadaljnjem sodelovanju, Konfucijeva učilnica Gimnazije Kranj pa je podpisala sporazum o sodelovanju z eno od tamkajšnjih srednjih šol.

 

»Obisk na Kitajskem je bil deloven in uspešen. Predvsem je bil pomemben za vzpostavitev stikov in izmenjave dobrih praks na področju izobraževanja ter gospodarskega sodelovanja. Prizorišče zadnjih zimskih olimpijskih iger, ki je oddaljeno eno uro od Pekinga, je razvilo dobre tehnologije za obdelavo vodnih virov, pridobivanje električne energije, še posebej vodika. Slednjega uspešno uporabljajo v javnem voznem parku, imajo že 444 avtobusov na vodikov pogon kot tudi vodikove polnilnice in urejeno proizvodnjo tega energenta. Ocenjujem, da je to zelo pomembna priložnost za sodelovanje gorenjskega gospodarstva in tudi drugih podjetij v Sloveniji s kitajskim trgom. Pogovarjali smo se tudi o naslednjih korakih,« je vtise po obisku strnil župan Kranja Matjaž Rakovec.

Kategorije:
aktualno