Dogodki odpadajo, vrata uradov se zapirajo

Čedalje več javnih ustanov, tudi na območju Mestne občine Kranj, zaradi preventivnih ukrepov pred širjenjem koronavirusa zapira svoja vrata ali odpoveduje napovedane dogodke.

 

Potem, ko naj bi vrata v ponedeljek zaprle vse šole in vrtci, so tudi iz podjetja Komunala Kranj sporočili, da od danes od 10. ure dalje do preklica ukinjajo uradne ure in obiske na vseh njihovih lokacijah, ravno tako bo od ponedeljka, 16. 3. 2020, zaprta tudi blagajna. Uporabnikom svetujejo, naj stik s podjetjem vzpostavijo prek drugih komunikacijskih kanalov (e-pošte, telefona, spletnega portala oziroma spletne strani.

 

  • elektronska pošta: info@komunala-kranj.si,
  • telefonska številka 04 28 11 300 ali brezplačna telefonsko številko 080 35 55
  • portal za uporabnike Vaši računi, ki omogoča pregled računov, porabo, različne informacije in sporočanje stanja števca
  • spletna stran: https://www.komunala-kranj.si/

 

Ni dokazov o preživetju virusa v pitni vodi ali kanalizaciji

 

Iz kranjskega komunalnega podjetja so ob tem posredovali tudi smernice in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Unicefa za izvajalce javnih služb oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja odpadne vode ter ravnanja z odpadki v povezavi s tveganji, praksami in zagotavljanjem standardov javne higiene ob pojavu virusov, vključno s koronavirusom COVID-19.

 

Kakor je navedeno, trenutno še ni dokazov o preživetju virusa COVID-19 v pitni vodi ali kanalizaciji. Virus COVID-19 je po kemijski strukturi podoben drugim človeškim koronavirusom, za katere že obstajajo podatki in raziskave o njihovem preživetju v okolju in o učinkovitih ukrepih za njihovo deaktivacijo, zato dokument podaja smernice na podlagi obstoječih dognanj o drugih koronavirusih in trenutnem vedenju o koronavirusu COVID-19.

 

Slovenija zaenkrat še ni sprejela posebnih nacionalnih priporočil in napotkov v povezavi s koronavirusom za izvajalce obveznih občinskih gospodarskih javnih služb kot tudi drugih dejavnosti, kot je, na primer, pogrebna služba.

 

V vrtcih pazljivi že od začetka

 

Ukrepe za preprečevanje okužbe s koronavirusom že od prvega obvestila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sprejemajo in dopolnjujejo tudi v zavodu Kranjski vrtci.

 

Kakor sporočajo, bodo starše otrok glede napovedanega zaprtja vrtcev nemudoma obvestili prek aplikacije Web vrtec, e-zbornice in spletne strani, poudarjajo pa, da so z MIZŠ prejeli okrožnico, v kateri izrecno piše, da je samo omenjeno ministrstvo pristojno, da v izobraževalni ustanovi prekine izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa.

 

Sicer pa so odpovedali vsa izobraževanja zaposlenih doma in v tujini, vse dejavnosti, na katerih bi se utegnilo zbrati večje število ljudi (sestanki, srečanja, interesne dejavnosti za otroke znotraj oddelkov in zunanjih izvajalcev .), že od prvega dne je poostrena tudi higiena (umivanje rok, prepoved mehkih igrač, vsakodnevno čiščenje trdih igrač, posebna pozornost pri pranju perila ..), imajo navodila, kako ravnati, če otrok zboli, pripravljene so tudi izolacijske sobe.

 

Dogodki se prestavljajo na poletni čas

 

V Prešernovem gledališču Kranj so se odločili, da prestavijo 50. izvedbo festivala Teden slovenske drame, ki bi se moral začeti 27. marca. Predvidoma naj bi ga izvedli v drugi polovici junija.

 

Prav tako so do 15. marca odpovedali vse predstave na velikem odru, tako da odpade tudi Sobotna matineja za otroke, medtem ko spored na malem odru v Stolpu Škrlovec do nadaljnjega ostaja nespremenjen.

 

V PGK opozarjajo tudi na navodilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki odsvetuje obisk gledaliških predstav vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

 

Opozorila iz lekarn

 

V Lekarniški zbornici Slovenije vljudno naprošajo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. »Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju,« so pozvali. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom v lekarno še kako pomembno. 

 

Več preberite v sporočilu za javnost (pdf).

 

Novico bomo sproti osveževali z novimi informacijami.

 

 

Kategorije:
aktualno koronavirus