Trajnostna prehranska strategija

Prehod v trajnostni prehranski sistem v Mestni občini Kranj

Podnebne spremembe vse bolj ogrožajo kmetijsko pridelavo in s tem zmanjšujejo varnost oskrbe s hrano. Hkrati pa netrajnostni načini proizvodnje in potrošnje hrane povzročajo ogromno okoljsko škodo. Svetovna prehranska veriga je takoj za energetskim sektorjem drugi največji povzročitelj podnebnih sprememb, poleg tega pa bistveno prispeva k izgubi biotske raznovrstnosti, onesnaževanju voda in tal ter krčenju gozdov.

 

V odgovor na te izzive postaja prehod v trajnostni sistem pridelave in potrošnje hrane eden ključnih dejavnikov pri reševanju podnebne krize. Potrebna transformacija pa se bo v največji meri morala zgoditi prav na lokalni ravni.

 

Občine se lahko na prehod v podnebno nevtralno družbo pripravijo z oblikovanjem trajnostnih lokalnih prehranskih strategij. Te strategije določajo cilje, aktivnosti, vključene deležnike ter vire, s katerimi lokalna skupnost spodbuja prehod v bolj trajnostni prehranski sistem.

 

 

Mestna občina Kranj na tem področju že aktivno deluje. Že vrsto let spodbujamo oskrbo z zdravo, kakovostno in v čim večji meri lokalno pridelano hrano. Posebno pozornost namenjamo vključevanju lokalne in ekološke hrane v jedilnike naših javnih zavodov ter povečanju prehranske samooskrbe.

 

 

Nova prehranska strategija za Kranj

V letu 2025  tem prizadevanjem namenjamo še več pozornosti. Naša občina je bila izbrana za sodelovanje v programu podpore Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, s katero bomo skupaj pripravili trajnostno prehransko strategijo Mestne občine Kranj. Strategija bo prispevala k bolj okolju prijaznemu, pravičnemu in odpornemu sistemu oskrbe s hrano. Program »Podpora občini pri pripravi trajnostne lokalne prehranske strategije« poteka v okviru projekta Podnebni meni, ki ga sofinancirata Eko sklad, j. s. in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

 

 

Kaj pomeni trajnostna pridelava in potrošnja hrane?

Trajnostni prehranski sistem zagotavlja vsem ljudem dostop do zadostne količine kakovostne, varne in čim bolj lokalno pridelane hrane. Temelji na načelih varovanja in obnavljanja narave, zagotavljanja visoke stopnje dobrobiti živali ter dostojnih delovnih pogojev za ljudi. Tak sistem podpira pravično preživetje vseh vključenih v prehransko verigo.

 

 

Sodelovanje za skupni cilj

Pri pripravi strategije si želimo čim širšega sodelovanja vseh deležnikov – pridelovalcev, predelovalcev, javnih zavodov, nevladnih organizacij ter občank in občanov. V prihodnjih mesecih bomo pripravili številne aktivnosti za vključevanje javnosti v ta proces: delavnice, ankete, izobraževanja in ozaveščevalne dogodke, kjer bomo skupaj oblikovali konkretne ukrepe in akcijski načrt.

 

Prepričani smo, da lahko le z aktivnim sodelovanjem vseh deležnikov uspešno oblikujemo in izvajamo ukrepe, ki bodo dolgoročno izboljšali prehransko varnost, trajnost in kakovost življenja v naši občini.

 

 

 

SODELUJTE PRI PRIPRAVI TRAJNOSTNE PREHRANSKE STRATEGIJE

Udeležite se delavnice, na kateri se bomo osredotočili na skupni razmislek o ključnih usmeritvah prehranske strategije Mestne občine Kranj.