Najsodobnejša razsvetljava na stadionu se lahko prižge

Potem ko so na kranjskem stadionu spomladi vgradili še zadnjega od štirih stebrov z najmodernejšimi reflektorji ter nato uredili vse potrebne in predpisane instalacije ter projektno dokumentacijo, je Mestna občina Kranj 30. julija 2020 pridobila pravnomočno uporabno dovoljenje za razsvetljavo nogometnega igrišča in stadiona.

 

Z izdajo pravnomočnega uporabnega dovoljenja za novogradnjo objekta za razsvetljavo nogometnega igrišča in stadiona je izpolnjen še zadnji pogoj za zagon najbolj sodobnih luči, zaradi katerih se bodo občutno izboljšale razmere za številne športnike, ki trenirajo na kranjskem stadionu, nova pridobitev pa bo omogočala tudi športne prireditve ali tekme v večernih terminih.

Mestna občina Kranj (MOK) je gradbeno dovoljenje pridobila v mesecu avgustu lani, dela so se začela dva mesece pozneje, do letošnjega marca pa so izvajalci postavili štiri stebre v višini nekaj manj kot 47 metrov s 44 LED reflektorji na vsakem od njih, skupno torej kar 176 reflektorjev. Projekt je zaradi interventnega zakona ob epidemiji novega koronavirusa od sredine marca do konca maja nekoliko zastal, nato pa se je z deli intenzivno nadaljevalo. Skladno z zahtevami UEFA se je med drugim izvedel priklop na elektroenergetsko omrežje ter diesel elektro agregat, ki bo zagotavljal določeni nivo osvetlitve nogometnega stadiona in atletske steze v primeru izpada električne energije.

Gre za približno milijon evrov vreden projekt, ki ga je MOK financirala s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Nogometne zveze Slovenije (NZS) in Fundacije za šport.

Skupno bo lahko stadionsko površino osvetljevalo 176 reflektorjev. Na vsakem od štirih stebrov jih je namreč 44. Foto: MOK