Top 10 Kranja

 

1. Jamnik: Pohodniški izziv za ljubitelje lepih razgledov

Vasica Jamnik leži na obrobju Kranja in je znana predvsem po cerkvi Sv. Primoža in Felicijana, ki stoji na razglednem travnatem pomolu, lahko bi mu rekli kar balkonu Gorenjske. Motiv, ki ga ponuja razgled z Jamnika je postal navdih številnim fotografom, saj v vsakem letnem času pričara drugačno slikovito podobo narave. Tako je Jamnik postal prepoznavna turistična atrakcija po svetu in ena najpogosteje fotografiranih lokacij v Sloveniji.

Obisk Jamnika z vodnikom, kamor se lahko pripeljete ali ga osvojite v enournem sprehodu, vam ponuja zeleni oddih, osupljive panoramske razglede na Ljubljansko kotlino, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, lokalne zgodbe in pokušino domače kulinarike. V teh krajih ne gre brez dišečega pečenega kostanja, okusne kranjske klobase in sladkega mošta, ki so ga pripravile gospodinje iz vasi.

 

Foto: Dragan Gavranović

 

2. Rovi pod starim Kranjem: podzemna skrivnost Kranja

Pod starim mestom Kraja se skriva 1300 m podzemnih rovov, ki so bili včasih mestno zaklonišče, zgrajeno med 2. svetovno vojno, danes pa se v njih odvijajo veliko prijetnejši kulinarični in kulturni dogodki. Rovi so preurejeni v atraktivno turistično znamenitost, v njih pa lahko občudujete tudi čisto prave kapnike in jamske živali. Med njimi sta zagotovo najzanimivejši bela in črna človeška ribica, redki in dragoceni jamski živali.

Med skrivnostnimi zidovi se prepustite degustaciji slovenskih vin ali domačih piv, uživajte v domiselnih jedeh, narejenih iz kranjske klobase, svetovno znane kulinarične posebnosti. Doživite kranjsko podzemlje, ki je skrito pod 6000 let starim zgodovinskim mestom.

(Rare, precious, protected black and white Proteus)

(World famous Carniola saussage – originate from Kranj)

 

Foto: Andraž Muljavec

 

3. Posestvo Brdo

Posestvo Brdo je spomenik državnega pomena in pravi turistični posladek. Ta biser je od centra Kranja oddaljen le 10 minut vožnje, skriva pa Slovenijo v malem, skupaj z belimi lipicanci in poslikanimi panjskimi končnicami. Na sproščujočem sprehodu po parku lahko spoznate Grad Brdo, nekdanjo grajsko pristavo, staro oranžerijo in s slamo krite kozolce toplarje.

 

 

4. Prešerni v Kranju: aktivni sprehod za ljubitelje poezije in zgodovine

Neobičajno potepanje po Kranju s skrivnostnim možem, ki je izstopal v svoji genialnosti in ustvarjalnosti. Spoznajte čarodeja besed Franceta Prešerna, imenitnega/velikega pesnika Slovenije, avtorja besedila slovenske himne in romantika, ki je že v svojem času izstopal iz množice. Na inovativnem doživljajskem vodenju po Kranju vstopite v izgubljeni čas kočij, cilindrov in močnih čustev, ki so se odražala v Prešernovih pesnitvah. Spoznajte skrivne umetniške kotičke današnjih Kranjčanov in začutite ustvarjalni naboj.

 

Udeleženci na štiriurnem sprehodu po Kranju na inovativen način spoznajo zgodbo največjega slovenskega pesnika, začutijo oddaljeni čas romantike in doživijo zakulisje današnjega ustvarjalnega Kranja.

 

Foto: arhiv ZTKK

 

5. Kanjon reke Kokre – drugi najvišji mestni kanjon v Evropi

Kranj stoji na skali in se dviguje nad 30 metrov globokim kanjonom reke Kokre, ki je 2. najvišji obmestni kanjon v Evropi. Zelen kanjon sredi mesta ponuja oddih in sprostitev v naravi le nekaj metrov od mestnega vrveža, zato Kranjčani radi rečemo, da stojimo z eno nogo v mestu in z drugo v naravi. V kanjon, poleg bogate flore in favne, vabijo tudi zgodbe sobivanja narave, reke in ljudi. Marko Pogačnik, Unescov umetnik za mir, zdravilec zemlje in avtor slovenskega državnega grba je v kanjonu Kokre našel prostor za delavnice o komuniciranju s prostorom, vodo in kamnom. Tudi vas vabi na aktivno-meditativni premislek o sobivanju z naravo.

 

Foto: Damjan Kocjanc

 

6. Kranj, mesto v vašem srcu

Kranj je že od nekdaj znan kot gospodarsko, trgovsko, izobraževalno in prometno središče Gorenjske. Stoji na 30 metrov visoki skali, v objemu rek Save in Kokre, njegovo staro mestno jedro je med najbolj očarljivimi v Sloveniji. Zaradi svoje zgodovinske, kulturne in arhitekturne dediščine je že od leta 1983 zaščiten kot kulturni spomenik. V Kranju so svoj pečat pustili tudi najvidnejši predstavniki slovenske moderne arhitekture 20. stoletja Jože Plečnik, Ivan Vurnik in Edvard Ravnikar. Na vodenem arhitekturnem ogledu boste spoznali njihove umetnine ter videli, kako spretno so jih umestili v starejšo arhitekturo Kranja, prek pripovedi izkušenih vodnikov, ki vas bodo popeljali po mestu, pa boste lahko spoznali, da sta v Kranju doma tudi tradicija in kultura. Sprehodite se po stopinjah največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, spoznajte pomembne zgodovinske znamenitosti, odkrijte slikovito mestno obzidje, bogata pročelja meščanskih in spomeniško zaščitenih hiš, detajle na fasadah, spominski park Prešernov gaj, modernejše stavbe in druge arhitekturne dosežke, skozi arhitekturo spoznajte zgodovino poznosrednjeveškega obdobja vse do 20. stoletja! Med zidovi gradu, stolpov in pomembnih meščanskih hiš se danes odvijajo številni kulturni dogodki, kulinarična druženja in iskriva umetniška scena. Svoje občutke in misli strnite na odličnem kosilu v eni izmed najstarejših kranjskih gostiln, kjer vam bodo postregli Kranjski kulinarični trio: kranjsko klobaso s kranjskim pivom in za posladek kranjske štruklje. Naj se vam Kranj zapiše v srce!

 

 

Foto: Matjaž Guček/ZTKK

 

7. Sveti Jošt nad Kranjem

Sv. Jošt nad Kranjem ali Jošt po domače predstavlja odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa zgolj uživanje v čudovitem razgledu ob odlični domači hrani. Moto Doma na Joštu je prav »Hrana z razgledom«, ki jo z ekipo – sem in tja pa za popestritev tudi občasnimi gosti iz sveta slovenske visoke kulinarike – pripravlja kuharski mojster Matjaž. Posega predvsem po svežih domačih sezonskih sestavinah, pohodnikom pa so na voljo tudi številni domači oziroma napitki lokalnih pridelovalcev.

Kranjski Jošt je sicer nekaj podobnega, kakor je Šmarna gora za Ljubljančane ali Lubnik za Ločane, skratka, ena bolj obleganih hribovskih destinacij, s številnimi bolj ali manj zahtevnimi dostopi praktično iz vseh koncev (iz smeri Stražišča, Besnice, z »vrha« – z Javornika, Čepulj …). Ob eni izmed najbolj priljubljenih poti (Sodarjeva), na razcepu tik pred zadnjim vzponom, že skoraj 45 let pozdravlja, razveseljuje otroke in odžeja lesen krokodilček. Ta ima od lani družbo, novega, večjega krokodila iz lesa, ki so ga postavili kranjski taborniki. Na vrh se sicer lahko povzpnete tudi z avtom ali gorskim kolesom.

 

Foto: Jošt Gantar/ZTKK

 

8. Muzejska pot

Samostojen ogled Muzejske poti regionalnega Gorenjskega muzeja ponuja vznemirljiv sprehod skozi zgodovino Slovenije v Kranju. Ogled vključuje tri muzejske hiše: Prešernov spominski muzej, Mestno hišo s kostnico in grad Khislstein ter Galerijo Prešernovih nagrajencev. Na sprehodu po muzejski poti boste odkrili žlahtno preteklost mesta in njenih ljudi. Ogled vključuje najizjemnejšo poznoantično najdbo iz Kranja - lamelna oklepa, kakršne so v 6. stoletju v Evropi nosili le najimenitnejši bizantinski in germanski vojščaki. Tako dobro ohranjenih tovrstnih oklepov ni mogoče videti nikjer drugje v Evropi. Raziskali boste antično pokopališče s Kostnico, kjer so s pokopavanjem pričeli že pred 1.400 leti, Mestno hišo, enega najpomembnejših kulturnih spomenikov renesančne arhitekture na Slovenskem ter Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost, ki predstavlja in zbira dela umetnikov, ki so prejeli najvišjo državno nagrado s področja vizualne umetnosti. Kulturni oddih po zgodovini Kranja.

 

 

9. S kolesom na raziskovanje kranjskega podeželja

Kolesarske povezave pod Storžičem vabijo rekreacijske kolesarje na ogled okoliških krajev, travnikov, polj in gora, ki se dvigajo severno od nas. Sestavljen je iz štirih različnih razgibanih poti, ki so speljane po manj prometnih cestah in so dolge med 20 in 30 kilometrov. Kolesarjenje pod obronki Kamniško savinjskih Alp in po zeleni okolici Kranja nudi sproščujoče razglede, spoznavanje značilnosti in znamenitosti gorenjskega podeželja in uživanje v domačih kulinaričnih dobrotah. Prava poživitev za telo in duha! 

 

Foto: arhiv ZTKK

 

10. Doživetje gorskega sveta v družbi živih legend

Marija in Andrej Štremfelj sta Kranjčana in svetovno znana alpinista, prejemnika številnih mednarodnih nagrad. Leta 1990 sta kot prvi zakonski par osvojila Mont Everest, s čimer sta se vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Še vedno sta ljubitelja gora in odlična poznavalca kranjske zelene okolice in slovenskih Alp. Vabita vas, da v njuni družbi osvojite najvišjo slovensko goro Triglav ali se povzpnete na Storžič, ki vas na sprehodu skozi Kranj vabi s svojo veličino.