Mestna kartica CeKR je tu – za Kranjčanke in Kranjčane

Kranjčanke in Kranjčani lahko od danes dalje brezplačno pridobijo mestno kartico CeKR, ki zmore več kot obstoječe mestne oziroma plačilne kartice. Predplačniška plačilna kartica Visa omogoča varno plačevanje in identifikacijo uporabnika, predvsem pa bo z eno samo kartico odslej lažje uporabljati in plačevati mestne storitve. Trenutno jih nekaj še povezujejo v sistem CeKR, druge bodo dodane sezonsko, v naslednji fazi pa prihaja še bonitetni program – tudi v sodelovanju z zasebnimi ponudniki –, ki bo imetnicam in imetnikom prinašal ugodnosti.

 

Od danes dalje lahko tisti, ki imajo stalno prebivališče v Kranju, brezplačno pridobijo mestno kartico Mestne občine Kranj CeKR, torej brez stroškov članstva kot za katero drugo plačilno oz. kreditno kartico in brez stroškov vodenja kartice. Trenutno je to možno na dveh prevzemnih mestih: v sprejemni pisarni MOK (Slovenski trg 1, Kranj) v času uradnih ur in v kranjski poslovalnici NLB (Koroška cesta 21, Kranj) – ne glede na to, ali so komitent te banke ali ne. V prihodnje v MOK načrtujejo še druga prevzemna mesta.

 

Za naročilo zainteresirani potrebujejo osebni dokument in davčno številko, e-naslov in številko mobilnega telefona. Lahko bodo izbirali med imensko in neimensko kartico – razlikujeta se v tem, da na neimenski ni navedeno osebno ime imetnice oziroma imetnika –, obe pa omogočata večkratno polnjenje (omejitev je 1000 evrov na mesec), uporabo vseh funkcionalnosti in – ko bo vzpostavljen – tudi sodelovanje v bonitetnem programu. Neimensko naročnik dobi takoj, medtem ko bodo imenske kartice naročniki prejeli po pošti v približno tednu dni. Od ponedeljka dalje bo možno naročanje imenskih kartic CeKR tudi na daljavo, in sicer za tiste, ki imajo račun Rekono z najvišjo stopnjo zaupanja – povezava. Ta je objavljena tudi na spletni strani mestne kartice CeKR.

 

Kot se je izkazalo v testnem obdobju, plačilna in identifikacijska funkcija kartice CeKR delujeta brezhibno; Visa zagotavlja po trenutnih standardih najbolj varno plačevanje blaga ter storitev kjerkoli po svetu in po spletu: fizično (s kartico) ali virtualno ­– z naloženo kartico v imetnikov mobilni telefon. Tudi zato je pri naročilu in upravljanju kartice zahtevana visoka stopnja identifikacije (davčna številka, dvojno preverjanje …).

 

Bolj podrobne informacije o CeKRu – kaj je, kako in kje se ga pridobi, aktivira, upravlja, polni (z debetno ali kreditno kartico ali Flikom, z UPN nalogom, z gotovino na prevzemnih mestih …), zakaj tako ime (po cekarju, pripomočku, v katerem prenašamo svoje izbrane dobrine, ime pa je tudi zloženka iz 'Ce' in 'KR', kar pomeni Celostni, tudi centralni Kranj) in taka podoba (na njej so nekatere ključne geografske in arhitekturne značilnosti našega mesta), kaj omogoča in druge uporabne vsebine … ­– so na voljo na spletni strani www.cekr.eu, ki bo povezana tudi s portalom cekr.kranj.si, v kratkem pa bo upravljanje CeKRa možno tudi v mobilni aplikaciji Pametni Kranj mestne podatkovne platforme, ki že deluje.

 

Po testiranju v širšo uporabo

Vizijo kartice, ki jo v MOK razvijajo v sodelovanju z NLB, d. d., in partnerji – Viso in podjetji Bankart, Rekono, Avera in Ridango – so javno predstavili 14. februarja letos, v tem času je funkcionalnosti kartice v praksi preskušal ožji krog uporabnikov, potekalo je umeščanje mestnih storitev v sistem CeKR, nadgradnje parkomatov in blagajn na zaprtih parkiriščih MOK, nameščanje ustreznih POS terminalov na prodajna mesta …

 

S CeKRom je zdaj možno poravnati parkirnino na parkirišču Brioni, Zdravstveni dom in na Gregorčičevi pri Mestni knjižnici Kranj, v nekaj dneh še na parkiriščih ob vstopu v staro mestno jedro (Čebelica), Zavod za turizem in kulturo Kranj je pristopil k uporabi vstopnic, vezanih na CeKR, tako da je možno s kartico vstopiti v zvonik cerkve sv. Kancijana v mestnem jedru in si s te visoke razgledne točke ogledati Kranj z okolico.

 

V kratkem bo s CeKRom možna izposoja mestnega kolesa iz sistema KRsKOLESOM ter knjig v Mestni knjižnici Kranj (MKK). Za prenos podatkov/članstva iz obstoječe izkaznice za sistem KRsKOLESOM bo treba mestno kartico CeKR zgolj 'potrditi' na terminalih v Turistično-informacijskem centru Kranj (TIC Kranj) ali v Centru trajnostne mobilnosti Kranj, za uporabo CeKRA za knjižnične storitve pa v MKK.

 

Pospešeno poteka tudi vgradnja terminalov v mestne avtobuse; ko bodo nameščeni v vseh, bo s CeKRom in ostalimi plačilnimi karticami možno plačevanje voženj, sčasoma bo CeKR nadomestil bo tudi mesečno oziroma letno vozovnico za avtobus. Prav tako se bo s CeKRom kmalu možno evidentirati za vožnjo s Kranvajem ter za odlaganje kosovnih odpadkov v Zbirnem centru Zarica, nekatere mestne storitve pa bodo v Kranju dodajali sezonsko: poleti za plačevanje uporabe letnega bazena, lahko pa bo CeKR tudi identifikacijski medij za sezonsko vstopnico oziroma kupone za kopanje, jeseni bo CeKR ob vpisu nadomestil abonmajsko vstopnico za Prešernovo gledališče Kranj.

 

Sistem mestne kartice bo omogočal tudi, da bodo starši lahko naročili dodatne kartice za otroke, trenutno le za starejše od 9 let, in jih bodo ti lahko v prihodnje uporabljali kot medij za vozovnico za mestni promet, za prevzem šolske prehrane, odklepanje šolskih garderobnih omaric, izposojo knjig v šolski in mestni knjižnici, lahko pa tudi za plačevanje blaga in storitev.

 

Vzporedno s tem v MOK pripravljajo tudi ustrezne pravne podlage za uvedbo principa poštene cene, to je zaračunavanja najugodnejše cene vozovnice javnega prevoza (upoštevanje cene mesečne vozovnice za mestni promet/celodnevnega parkiranja, ko uporabnik preseže ta znesek s številom posamičnih voženj in se potem do konca meseca vozi brezplačno).

 

V naslednji fazi prihaja še bonitetni program, pri čemer se bodo v MOK povezali tudi z zasebnimi ponudniki in razvili povezane (možnost koriščenja ugodnosti pri nakupu posameznega produkta) in paketne storitve (možnost nakupa več produktov skupaj po nižji ceni). To bo imetnicam in imetnikom pri uporabi mestnih in drugih storitev prinašalo ugodnosti, predvsem za trajnostna vsakodnevna ravnanja.

 

»Čas digitalizacije je čas za spremembe na bolje: občankam in občanom ponujamo res napredno, uporabno in koristno digitalno orodje, ki bo olajšalo njihov vsakdan, in to povsem brezplačno. V razvoj smo vložili in še bomo veliko truda, ker snujemo nekaj, česar doslej še ni bilo. To bo ena najbolj naprednih kartic na svetu, kar pomeni, da v ozadju potekajo številni kompleksni procesi, ki zahtevajo svoj čas in inovativne rešitve. Zato to zgodbo nadgrajujemo postopoma, pri čemer je osnovno vodilo, da vse teče gladko in bo v zadovoljstvo imetnikom in imetnicam CeKRa. Nadejamo se, da jim bo CeKR približal uporabo javne infrastrukture, še dodatno zaradi možnosti digitalnega plačevanja, kar pomeni večjo uporabo mestnega prometa in koles ter zato manj izpustov ogljikovega dioksida. Tak način uporabe kartice, kot smo si ga zamislili v Kranju – z bonitetnim programom oziroma programom nagrajevanja – torej prinaša koristi za vse in brez prisile pripomore k spreminjanju navad. Kartica CeKR bo, skratka, s pozitivnimi spremembami danes in v prihodnosti pripomogla, da bodo njeni prebivalci živeli bolje ter v lepšem in bolj zdravem okolju,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.