Prihaja prvi festival ponovne uporabe

25. 05.
13:00
- 25. 05. ob 18:00
  1. maja se bomo vsi ljubitelji izdelkov iz druge roke, izposoje, popravil in izmenjav družili na češnjevem vrtu Hiše Layer v Kranju. Predstavitev gonilnih sil na področju ponovne uporabe bo potekala med 13. in 18. uro. Z nami bodo:
  • Zavod KNOF, ki z Butiki ponovne uporabe Stara šola popularizira trajnostni način življenja. Njihov POP-up shop skrbno izbranih ‘preloved’ stylingov bo brez primere najboljši prikaz, da so oblačila iz druge roke lahko pravi zakladi.
  • Vrhniški DEPObo v ospredje postavil novo življenje materialov, ki bi sicer končali na odlagališčih in v sežigalnicah. Njihovi predelani izdelki so eden izmed vrhuncev slovenskega nadcikliranja. Ne verjamete? Obiščite festival in preverite, kaj lahko nastane iz jadrnic in avtomobilskih varnostnih pasov. Za vse, ki prisegate na trajnostno mobilnost, ali pa pri tem potrebujete še malce spodbude, pa bo na voljo tudi popravljalnica koles.
  • Domačini iz Fundacije Vincenca Drakslerjaso mojstri v reševanju in predelavi pohištva, njihova štacuna na prostem in na odru, kjer bo pred festivalom potekala zero waste konferenca, pa prava paša za oči.
  • Kranjski taborniki iz Društva tabornikov rod Stane Žagar se dobro zavedajo pomena souporabe. Pred kratkim so zagnali Kr’ po stvar, knjižnico, kjer si lahko izposodimo najrazličnejše stvari ter tako ne le poskrbimo za manj odpadkov, temveč tudi za prihranke. Preverite, kaj si lahko pri njih izposodite ali pa se na dogodku registrirajte in tako lahko naslednjič že takoj pričnete z izposojo želenega pripomočka.
  • Prinesite svoje male električne aparate in audio-video naprave v brezplačni pregled in diagnostiko! Hišni serviser iz Servisa Jurco bo za vas preveril tudi dobavljivost rezervnih delov, za morebitno popravilo aparata pa se boste dogovorili z njim na licu mesta. Aktivnost poteka v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o.v sklopu projekta Spodbujamo e-krožno pod geslom Še sem uporaben.
  • Da kovačeva kobila ne bo bosa, bomo poskrbeli tudi Ekologi brez meja. Z izdelki iz naših Zelencevvas bomo oskrbeli z osnovnimi pripomočki za življenje z manj odpadki.

Gonilne sile ponovne uporabe bomo v kratkih ‘stand up’ intervjujih predstavljali vsako uro, z nakupom njihovih izdelkov pa boste delček ponovne uporabe lahko vnesli tudi v svoj dom. Če vas muči radovednost, kaj pričakovati, pa pobrskajte po naši prenovljeni Manj je več strani – osrednjem portalu za spodbujanje ponovne uporabe v Sloveniji.

Ponovna uporaba pa se ne zdi pomembna le Ekologom brez meja, ampak tudi Merkur Zavarovalnici, ki nas pri spodbujanju pametnih nakupov, popravil, izposoj in izmenjav podpira.

 

 

Povezane novice:

https://www.kranj.si/o-kranju/dogodki/25/5/2022/odpadki-v-nasih-obcinah-in-festival-ponovne-uporabe

https://www.kranj.si/spomladanske-aktivnosti-v-spodbudo-servisiranja-aparatov-tudi-v-kranju