JANEZ MARINČIČ †

Janez Marenčič, pravnik po izobrazbi, se je hitro zaljubil v svet fotografije, čeprav je začel kariero kot komercialist.

 

Že leta 1935 se je kot študent pridružil Fotoklubu Ljubljana in kmalu zablestel s svojo fotografijo "Jesensko vreme," ki je bila objavljena v reviji Fotoamater leta 1934. Postopoma se je udeleževal domačih in mednarodnih razstav ter si prislužil priznanja za svoje fotografije, kot sta "Staro drevo" (1938) in "V snežnem metežu" (1939).

 

Med drugo svetovno vojno se je pridružil narodnoosvobodilnemu gibanju in dokumentiral dogajanja na bojišču in v zaledju. Po vojni je sodeloval pri ustanovitvi Fotografskega društva Janez Puhar.

 

V 50. letih je razvil tehniko "pogleda od zgoraj," ki je prinesla slavno sliko "Preproga" (1955), posneto iz letala, prikazuje cerkvico sredi pokrajine Sorškega polja. Ta slika je prejela številne nagrade, vključno z mednarodno nagrado v Dunaju leta 1956.

 

Janez Marenčič je ostal izjemna figura v svetu slovenske fotografije, sodeloval na številnih razstavah in bil član žirij. Njegovo delo je navdihnilo mnoge fotografe.