TOMO ČESEN

Tomo Česen je slovenski športni plezalec in alpinist, ki je svojo plezalno pot začel leta 1975, ko se je vpisal v alpinistično šolo AO Kranj. Po dveh letih uspešnega učenja in pridobivanja izkušenj je postal alpinist, leta 1984 pa se je tudi uradno prelevil v alpinističnega inštruktorja.

 

V svojih začetkih je Česen plezal z vrstniki, vendar je kasneje začel osvajati zahtevnejše plezalne smeri, tako samostojno kot tudi v navezi z bratom Markom. Med njegovimi plezalnimi partnerji so bili tudi Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, a je bil tudi strasten samostojni plezalec.

 

Med letoma 1988 in 1989 je Tomo Česen opravljal vlogo načelnika alpinističnega odseka v AO Kranj. Leta 1995 je prevzel vodenje mladinske reprezentance v športnem plezanju in nato leta 1997 tudi članske reprezentance. Od leta 1995 vodi tudi Komisijo za športno plezanje.

 

Poleg svoje uspešne plezalske kariere je Tomo Česen priznan postavljalec smeri v športnem plezanju z mednarodno licenco. Odgovoren je za organizacijo državnih prvenstev in je tudi vodil tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju. Poleg tega je bil sedem let trener Martine Čufar, ki je leta 2001 osvojila naslov svetovne prvakinje, kar kaže na njegovo pomembno vlogo pri razvoju športnega plezanja v Sloveniji.