PROF. DR. LUČKA KAJFEŽ BOGATAJ

Lučka Kajfež Bogataj je iz Kranja, diplomirala je na ljubljanski naravoslovno-tehniški fakulteti leta 1980 in nato doktorirala na Biotehniški fakulteti leta 1989. Kot redna profesorica na isti fakulteti se posveča podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na rastlinsko pridelavo v Sloveniji ter ukrepom za njihovo blažitev in prilagoditev v različnih sektorjih. Vodi številne znanstvene projekte, je avtorica mnogih znanstvenih člankov in knjige o podnebnih spremembah.

 

Poleg tega je bila članica Mednarodnega odbora za spremljanje podnebnih sprememb pri OZN (IPCC) med letoma 2002 in 2008 ter prejela Nobelovo nagrado za mir leta 2007. Prav tako je članica komiteja Globalnega klimatskega opazovalnega sistema (GCOS) pri svetovni meteorološki organizaciji (WMO) od leta 2006.

 

Za svoj prispevek k razbijanju stereotipov o ženskih in moških poklicih ter spodbujanju mladih žensk k izbiri znanstvenih in tehničnih poklicev je prejela več priznanj, vključno z nagrado roža mogota Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in nagrado glavnega mesta Ljubljane.

 

Od leta 2008 je častna občanka Mestne občine Kranj.