Skoči na glavno vsebino
Za medije

Če dobro misliš …

23. 12. 2021

Ko pišem ta tekst, se zadnja adventna nedelja že preveša v nov delovni teden. Soj štirih sveč, ki tiho gorijo, prinaša občutek miru. Pa tudi izpolnjenost po nedeljskem večeru, ki je pustil močan vtis predvsem zaradi božično-novoletnega koncerta Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj z naslovom Noč pred božičem. Globok poklon gre ekipi najstarejšega delujočega kulturnega društva v Kranju za odlično in pravljično izveden koncert. Tudi legenda slovenske glasbe Slavko Avsenik ml. se jim je priklonil. Božične skladbe so mi obudile spomine na decembrska praznovanja moje mladosti. Česa sem se najbolj spomnil? Miklavža pri stari mami, ki mi je vsako leto prinesel pomarančo, nekaj orehov, rožnate in bele melisnice ter petdeset "kovačev". Neprecenljivo.

Darilo, ki se mi je najbolj usedlo v spomin, pa je rjav, kosmat plašč. Tega sem si zaželel, ko me je mami peljala ostrič v "Pokojninca". Poleg frizerja/brivca je bila trgovina, v kateri sem ga zagledal. Sva ga šla pomerit, ampak mami ni imela denarja, da bi mi ga kupila. Vsaj tako je rekla. In potem mi je Božiček na božični večer v spalnico na mojo posteljo, na košaro s sladkarijami, položil še ta tako želeni plašč. Še dolgo sem se spraševal, kako je Božiček zadel točno tak model, ki sem ga oblekel v trgovini, pa še pravo velikost je uganil.

Tako živi se danes zdijo vsi ti spomini, ki se mi vrtijo v mislih, medtem ko je pozno zvečer vse naokrog tišina, naše čudovito mesto pa utripa v stotinah lučk. Vsako luč posebej si predstavljam kot dobro željo neke občanke ali občana, ki žari, da bo nekega dne izpolnjena. Verjamem, da bo. Če ni bila v iztekajočem se letu, pa bo v prihodnje. Verjamem, da če dobro misliš, se bo dobro zgodilo. Vem, da ko stopimo skupaj, smo močnejši in hitreje pridemo do cilja. Tako v splošni zdravstveni situaciji, v kateri smo že skoraj dve leti in jo bomo premagali skupaj, kot v primeru, ko je treba pomagati socialno šibkejšim v naši družbi. Neverjetno je, kakšno moč ima pozitivno povezovanje med ljudmi. Da bi vsaj nekoliko osrečili tudi tiste, ki živijo v težkih socialnih razmerah, decembra v naši lokalni skupnosti izvajamo akcijo V Kranju dobro v srcu mislimo. V minulih letih smo se v tem okviru združili iz vseh vetrov, od podjetij do pristojnih institucij, da smo skupno pomagali že več kot štiridesetim družinam in posameznikom. Letos bomo vsaj delno olajšali stiske še devetim družinam in štirim posameznikom.

Hvala šolarjem in učiteljem v mestni občini Kranj, da ste izdelali prelepe izdelke in jih kljub hladnemu vremenu minulo soboto ponujali v dobrodelne namene na bazarju v središču mesta. Zelo sem ponosen in vesel, da imamo v Kranju številne mlade, ki delujete tako plemenito. Ne le da ste pomagali ljudem v stiski, navdajate nas z optimizmom in vero v boljši jutri. Ste najboljši zgled. Kdo ve, morda bodo tisti, ki ste jim pomagali, da se dvignejo, nekoč pomagali vstati drugim. In tako naprej; kot leto, ki pride za letom, ki mu sledi prihodnje. Tako nekako bi lahko tudi opisal svojo letošnjo božično-novoletno željo. Ostanimo povezani in drug drugemu v oporo.

Vsem občankam in občanom želim čudovit in miren božič ter vse lepo v letu 2022.

Naj se kar najlepše zavrti okoli naše osi.

 

Se vidimo! Matjaž Rakovec, vaš župan

« Seznam člankov