Dobrodelni Prešerni december v Kranju

1.–31. december 2019| staro mestno jedro

 

V nedeljo, 1. decembra, bodo v Kranju zažarele praznične luči, ki bodo mesto odele v čarobno in dišeče zimsko dogajanje. Pridružite se nam ob 17. uri na Glavnem trgu! Župan Matjaž Rakovec bo z nagovorom pospremil prižig luči, dr. Andrej Naglič bo blagoslovil smreko, ki bo decembra bedela nad mestom, vokalna skupina Soul out pa bo poskrbela za svečanost dogodka in prijetno vzdušje. V mestu vas čaka še sejemska ponudba, kulinarične dobrote, pravljično dogajanje za otroke in bogat koncertni program. Izpostavljamo še Županov božično-novoletni koncert z Janom Plestenjakom (27. 12. ob 19. uri), ki bo imel pridih romantike in nostalgije, v novo leto pa bomo zaplesali in z dvignjenimi rokami zapeli s skupino Victory (31. 12. ob 22. uri).

 

V nedeljo v Kranju poteka še en svečan dogodek, Slavnostna akademija. Ob prazniku Mestne občine Kranj le-ta vsako leto z listinami, plaketami, nagradami in nazivi za posebne dosežke nagradi meščanke in meščane Mestne občine Kranj. Letos bo slavnostna akademija potekala v Prešernovem gledališču Kranj (1. 12. ob 18.45 uri). Nagrajenci so: zakonca Andrej in Marija Štremfelj, Kulturno društvo Brdo Kranj, Bogdan Koci in Jakob Drmota, Biljana Djaković, Matjaž Jerala, Prostovoljno gasilsko društvo Bitnje, Planinsko društvo Kranj, Zvonimir Debeljak, Klub En korak več, Mestna knjižnica Kranj, mag. Irena Jeras Dimovska, Gregor in Primož Grašič, Robert Kranjec, Ivo Miklavčič in Folklorna skupina Sava. Ko se boste ob prižigu luči v nedeljo sprehajali po mestu, se sprehodite mimo Prešernovega gledališča. Prenos dogodka v živo bo mogoče spremljati na ekranu pred gledališčem.

 

Letošnji Prešerni december bo z dobrodelnimi akcijami nagovarjal ljudsko dobroto. V pomoč socialno šibkim občanom Mestne občine Kranj smo na pobudo župana Matjaža Rakovca pripravili dobrodelno kampanjo »V Kranju dobro v srcu mislimo«, ki bo potekala v sklopu Kranske kuhne (7., 14. in 21. decembra dopoldan ter 27. decembra popoldan). Na dogodku bodo znani Kranjčani, med njimi tudi Matjaž Rakovec, župan Kranja, pripravljali jedi. Prispevki, ki jih bomo zbrali z nakupom jedi, bodo šli v dobrodelne namene. Uradna podelitev zbranega denarja bo na dan Županovega koncerta (27. 12. med 17. in 19. uro). Humanitarna sredstva zbiramo tudi s sklicem 00 500-21112019 na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540 (odprt je pri Delavski hranilnici Ljubljana) ali preko SMS-donacije na številko 1919 s ključnima besedama Kranj1 in Kranj5. Pri organizaciji dobrodelne akcije smo združili moči Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Društvo prijateljev mladine Kranj, Društvo upokojencev Kranj, Center za socialno delo Kranj ter tri kranjske osnovne šole. O višini zbranih sredstev in prejemnikih humanitarne pomoči bomo sporočili na Županovem koncertu.

https://www.visitkranj.com/sl/v-kranju-dobro-v-srcu-mislimo

 

Za odprta srca in praznično vzdušje bo poskrbela izbrana okrasitev in osvetlitev mesta s tisočerimi lučmi in Prešernovimi verzi. Že ob vstopu v mesto vas bo osupnil pogled v kanjon reke Kokre. Na slikoviti skali pod mostom bodo stale lesene jaslice, ki bodo ovite v praznične luči osvetljenega lesenega mosta v kanjonu. Ulice in trge mestnega jedra bodo krasile lesene kompozicije Matjaža Beguša ter sina Kimya Beguša Kutina, dveh uveljavljenih kranjskih floristov. Ploščad pred Prešernovim gledališčem pa bo razveseljevala otroke s Pravljičnim gozdičkom in ledenimi skulpturami gozdnih živali.

 

Program Prešernega decembra je s Pravljičnim decembrom namenjen tudi otrokom. Da bi razveselili otroška srca, bodo Kranj decembra obiskali: Sv. Miklavž (5. 12. ob 17. uri), Božični poštni avtobus z razigranimi poštnimi palčki (12. 12. ob 11. uri) ter Dedek Mraz z novoletnimi darili za otroke (30. 12. ob 17. uri). Vsak torek bo na Pungertu za otroke organizirano varstvo ob ognju (ob 16.30). Otroci bodo s svečkami in prasketajočimi kresničkami razsvetlili temno nebo, z dobrimi željami pa svoja srca na Lučkin praznik (12. 12. ob 17. uri). Ob petkih, sobotah in nedeljah otroke pred Prešernovim gledališčem čaka Pravljični gozdiček s pravljicami in delavnicami ( med 17. in 18. uro). Škrat Kranček pa ob četrtkih otroke vabi na voden ogled mesta (ob 17. uri, Kranjska hiša).

 

Zanimiv in razgiban program Prešernega decembra v Kranju bo ogrel vaše pete in srce.

Preživite praznični december prešerno v naši družbi.

 

https://www.visitkranj.com/sl/preserni-december-kranj

 

Kategorije:
aktualno