Skoči na glavno vsebino
Za medije

Dobrodošli v Kranju

27. 1. 2023

Ob obiskih Doma upokojencev Kranj me tamkajšnji uporabniki večkrat razveselijo s svojo izvedbo pesmi Kranj, ki sta jo ustvarila preminuli Jože Žvokelj – Jodl in Danijel Kanalec. Zagotovo jo poznamo skoraj vsi Kranjčani, vsaj refren: »To je Kranj, to je Kranj, to je mesto mojih sanj …«. Prav ta refren se mi marsikdaj odvrti v mislih, ko smo razvojno uspešni na različnih področjih.

 

Kranj je mesto, ki je odlično z vidika prebivanja, obenem pa ponuja številne zanimivosti in posebnosti za obiskovalce. Zato ni naključje, da smo v novo leto zakorakali z laskavim nazivom. Evropska komisija je imenovala Kranj za evropsko destinacijo odličnosti 2023, kar smo si prislužili zaradi področja trajnostnega turizma. Zmaga je rezultat dobrega ekipnega dela med Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter ostalimi deležniki, ki sodelujejo z nami na področju razvoja z noto odgovornosti do okolja, ter podpore vas, cenjenih občank in občanov. To je res odličen dosežek za Kranj.

 

In že v januarju smo v Kranju dobili še en velik razlog za veselje in ponos. Prejeli smo najvišji, platinasti znak Zelene sheme slovenskega turizma, s čimer se je Kranj pridružil elitni druščini Bohinja, Ljubljane, Čateža in Brežic ter Laškega.

 

A januar sta zaznamovala še dva pomembna dogodka. Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi Kranj uvrstil na tretje mesto na lestvici odličnih popotniških idej za leto 2023, kar je izjemno pomembno priznanje za umestitev Kranja na svetovni zemljevid popotnikov in turistov. Članek omenja kanjon reke Kokre in središče mesta. Roko na srce, nam pri celostnem trajnostnem razvoju različnih dejavnosti v občini, še zlasti v turizmu, narava s svojo radodarnostjo močno pomaga. Smo urbano mesto sredi neokrnjene narave, kar je velika redkost. A izpostavljenost v Guardianu je predvsem nagrada za dobro opravljeno delo, ki pa pomeni tudi dolžnost in odgovornost do vseh tistih, ki bodo obiskali Kranj. Tako zdaj veste, kaj svetovati ljudem, ko vas vprašajo, kam na počitnice.

 

V našem mestu boste odslej lahko srečali tudi novo vinsko kraljico, ki je bila prav tako okronana januarja in domuje ‑ kod drugod ‑ kot v Kranju. Študentka Maja Pečarič, ki jo z vinogradništvom in vinarstvom povezujejo očetovi vinogradi v Beli krajini, je žirijo poleg svoje simpatičnosti prepričala s širokim znanjem in poznavanjem vinske kulture. Tako je Kranj dobil še dodatno vlogo pri promociji slovenskega vinogradništva in ozaveščanja o kulturi kakovostnega in vrhunskega vina, ki jo že tradicionalno predstavljamo vsako leto novembra na naši Vinski poti v kranjskih rovih.

 

V Kranju kulturo na različne načine skušamo približati ljudem vse leto. Kultura – čeprav je ni moč enoznačno definirati, saj gre za zelo širok pojem in zame je to nekaj, kar je lahko emocionalno najmočneje in subjektivno doživeto – je v Kranju v prvi vrsti povezana z dejstvom, da živimo v Prešernovem mestu. Zato nas najmočnejši vrtinec zagotovo čaka februarja, na kulturni praznik, ko se bo mesto s pomočjo kulturnikov, obrtnikov in drugih ustvarjalcev znova odelo v podobo časa in življenja največjega slovenskega pesnika. Zagotovo ga boste na ulicah kje srečali skupaj z njegovo muzo Julijo. Kdo ve, morda se bosta tokrat sprehodila tudi po čudovitem kanjonu ali kakšni drugi kranjski znamenitosti.

 

Vabljeni v evropsko destinacijo odličnosti.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov