Skoči na glavno vsebino
Medijsko središče

Izjemni dosežki

30. 07. 2021

Čas počitnic, čas olimpijskih iger in čas neverjetnih uspehov slovenskih športnikov. Že ob gledanju odločilne košarkarske tekme slovenske reprezentance za nastop na olimpijskih igrah sem se odločil, da bo julijska kolumna namenjena neverjetnim uspehom slovenskih športnic in športnikov. Kot predsednik Hokejske zveze Slovenije moram začeti s 'svojim' športom. Vračam se v leto 2013, ko smo se kot veliko presenečenje prvič uvrstili na ZOI leta 2014 v Sočiju. In spisali, kot so jo naslovili ameriški in svetovni mediji, pravljico na ledu. Uvrstitev v četrtfinale in končno sedmo mesto je bil za poznavalce in vse druge uspeh brez primerjave. Čez tri leta smo ponovno šokirali hokejski svet, na kvalifikacijah osvojili Minsk in na ZOI 2018 v Pjongčangu z zmagama nad ZDA in Slovaško zasedli končno deveto mesto.

 

Sedaj veselje in srečo podoživljam z našimi košarkarji in tudi drugimi slovenskimi športniki. Iskreno sem si želel uspehov tako rokometašev kot odbojkarjev. Glede na kvaliteto bi si oboji zaslužili nastop na letošnjih igrah. Toda šport je včasih krut in to je občutila tudi moja hči, športna plezalka, ki je v borbi za uvrstitev na igre v zadnjih izdihljajih tekmovanja izgubila možnost nastopa na letošnjih igrah. Prav zaradi te borbe si je zaslužila dvostranski članek v New York Timesu. Slovenski šport ima izjemne posameznike in skupaj smo izjemna ekipa. Zmoremo veliko in še več. Verjamem, da bodo letošnje igre uspešne za naše športnike. Kot nobene do sedaj. Svetovno najbolj odmevna je naša košarkarska ekipa. Ekipa z energijo, ekipa, ki zmaguje. Zlato, ob takšnih predstavah, ne bi bilo več presenečenje. Šport nam, Slovencem, predstavlja identiteto. Ob uspehih športnikov, razen izjem, stopimo skupaj in se skupaj veselimo uspehov.

 

Uspehi športnikov odmevajo po celem svetu, ime Slovenije je zaradi njih v vseh svetovnih medijih. V dobrem, v pozitivnem. Žal posamezni «kavčarji« ne bodo nikoli zadovoljni. Zato je včasih preveč govorjenja, da je kak šport več vreden kot drugi ali da slovenski športniki, ki igrajo v tujih moštvih, ne prinašajo toliko slave Sloveniji kot posamezniki, ki nastopajo pod državno zastavo. A danes o slovenskih košarkarjih govori ves svet. Letošnji avgust je mesec športa, ki ga bodo zaključili hokejisti na kvalifikacijah za zimske olimpijske igre (ZOI) Peking 2022. Znajo, zmorejo, so ekipa. Tretje olimpijske igre bi bile presežek. Ki je dosegljiv in uresničljiv. Veselimo se uspehov naših športnikov, bodrimo jih ob njihovih neuspehih, ki so še vedno uspeh. Za vsakim njihovim nastopom je neverjeten trud, odpovedovanje, želja, solze, bolečina. Vsi si zaslužijo spoštovanje in čestitke. Prijetne počitnice vam želim, uživajmo v predstavah naših športnic in športnikov. 

 

Za svoj nastop in uspehe si zaslužijo iskrene čestitke. Matjaž Rakovec, vaš župan

« Seznam člankov