Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe

Končala se je največja tržnica ekoloških in drugih domačih pridelkov na Gorenjskem, prireditev Dnevi domačih dobrot na Brdu pri Kranju. Uvertura v dogodek je bila okrogla miza z naslovom Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe, ki sta jo gostila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in namestnik direktorja JGZ Brdo Franci Jagodic. Udeleženci so se strinjali, da bodo le s povečanjem lokalne prehranske samooskrbe lahko zagotovili zdravo hrano za vse rodove, od najmlajših do starostnikov, hkrati pa omogočili preživetje lokalnim pridelovalcem in ponudnikom lokalnih izdelkov.

 

Na Mestni občini Kranj (MOK) stremijo k temu, da bi domača lokalna prehrana postala del vsakdana na jedilnikih šol, vrtcev, domov upokojencev in v domačih gospodinjstvih. Zavedajo se, da je povpraševanje večje od ponudbe, ter da pri pridelavi kakovostnih živil Slovenija še zdaleč ni samooskrbna. Kljub temu verjamejo, da je mogoče ta delež povečati s povezovanjem in sodelovanjem pridelovalcev po celotni državi.

 

Na okrogli mizi na Brdu pri Kranju, ki jo je pripravila MOK, so svoja mnenja o lokalni samooskrbi kot izzivu sodobne družbe poleg župana predstavili še zastopniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gorenjskih občin, Kmetijsko gozdarske zbornice, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružne zveze, Zavoda za šolstvo, lokalnih zadrug in javnih zavodov. V letu 2021 bo Slovenija predsedovala Svetu EU, nosila bo naziv gastronomske regije, s tem so vsi členi v tej prehranski verigi postavljeni pred številne izzive.

 

Okrogla miza

O lokalni samooskrbi so razpravljali (z leve) Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije), Irena Simčič (Zavod za šolstvo), Matjaž Rakovec (Mestna občina Kranj), Tatjana Zagorc (Zbornica kmetijskih in živilskih podjetji pri GZS) in Mitja Kadoič (Kmetijsko gozdarska zbornica). Foto Mediaspeed

 

Skupno javno naročilo za šole, vrtce in domove upokojencev

 

MOK skuša povečati in stabilizirati povpraševanje, da bi se ponudniki laže odzvali z večjo ponudbo. »Še letos bomo objavili skupno javno naročilo za vse šole, vrtce in domove upokojencev. Dinamični nabavni sistem smo kot ustrezno rešitev predstavili ravnateljem in organizatorjem šolske prehrane,  odločili so se, da k temu pristopijo. Trenutno smo v fazi priprave strokovnih podlag za javno naročilo, s katerimi bomo postavili visoka merila za posamezne sklope živil, tako da bomo zahtevali predvsem kakovost in ne nizko ceno,« je pojasnil župan MOK Matjaž Rakovec in dodal, da za organizatorje šolske prehrane in vodje kuhinj pripravljajo posebna izobraževanja, na katerih bodo strokovnjaki predstavili predvsem pravilno uporabo sodobnih tehnologij pri pripravi in dostavi hrane. Iščejo tudi celovito informacijsko rešitev za celoten proces od priprave jedilnikov do naročanja živil dobaviteljem in končnega obračuna.

 

S kolesi

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, podžupan Janez Černe in namestnik v. d. direktorja JGZ Brdo Franci Jagodic so se na dogodek pripeljali s KRsKOLESOM. Foto Mediaspeed

 

 

Ponudbo kakovostnih ekoloških in drugih lokalnih živil skušajo občanom približati skupaj z drugimi deležniki, kot so Zavod za turizem in kulturo, Center Stonoga, Društvo Sorško polje in drugi, povezujejo se tudi z javnim gospodarskim zavodom Brdo. Dogodki minulega konca tedna so bili kot uvod v tesnejše sodelovanje na tem področju. »Veliko si na področju lokalne samooskrbe obetamo tudi z novega finančnega mehanizma t. i. NextGenerationEU. Gre za načrt okrevanja Evrope po pandemiji COVID-19, ki predvideva tudi okrepljene programe za razvoj podeželja, po katerih bodo med drugim tudi pridelovalci lahko kandidirali za sredstva,« je na okrogli mizi še dodal župan MOK. Sodelujoči govorci so se strinjali, da pot do večje samooskrbe zagotovo ne bo preprosta, terjala bo čas, sodelovanje in konkretne korake.

 

Po koncu srečanja se je z lokalnim zajtrkom predstavila vas Predoslje pri Kranju, ki kaže na primer dobre prakse. Uspelo ji je povezati lokalne pridelovalce, kmete in gostilno Krištof – vsi se namreč predstavljajo pod enotno blagovno znamko 100% lokalno.

 

Dobro obiskani Dnevi domačih dobrot

 

Okroglo mizo o lokalni samooskrbi so pospremili Dnevi domačih dobrot z dobrim obiskom. Na dogodku se je predstavilo več kot 20 ekoloških in ostalih pridelovalcev. Poleg kulinaričnega doživetja so obiskovalci uživali še v prikazih zanimivih domačih opravil in pestrem programu.

 

Celotna galerijo si oglejte na povezavi.

Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe Izzivi in priložnosti lokalne samooskrbe