Skoči na glavno vsebino
Za medije

Jutra dajo polet idejam in odločitvam

24. 2. 2023

Vsak dan zgodaj zjutraj se za dobro uro odpravim na sprehod s psom, od doma po pešpoti čez Ovčan in naprej. To je čas, ko uredim svoje misli in načrtujem dan, ki se prebuja. Prostrani zeleni travniki, polja in gozd, ki so tako lepo umeščeni v bližino urbanega okolja, ter veduta gora v ozadju so pogosto priče idejam in ključnim odločitvam, ki jih v Mestni občini Kranj (MOK) nato izpeljemo.

Zadnje dni sem razmišljal o tem, kako zelo pomembni so mostovi za mesto, ki je locirano med dvema rekama. V minulem mandatu smo bili prvi od osamosvojitve dalje, ki smo se lotili celostnega pregleda mostov. Posledično celovito prenavljamo most čez reko Savo na Ljubljanski cesti, ki bo pomenil bistveno večjo varnost občank in občanov. Zadovoljen sem, da smo tako dobro uredili pretočnost prometa za čas prenove. Posebni prometni zastoji še niso nastali. Tudi nekateri avtobusi javnega prometa so imeli le nekaj minut zamude. Seveda se bomo trudili, da bodo dela čim prej končana.

V februarju smo izpeljali še nekaj zelo pomembnih korakov za dobrobit občank in občanov, predvsem za naše najmlajše. Na OŠ Jakoba Aljaža Kranj nam je uspelo skupaj s šolo in Zdravstvenim domom Kranj urediti novo zobno ambulanto. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor smo nedavno predstavili zmagovalno rešitev za novogradnjo vrtca Sonček, razstavili pa smo tudi arhitekturne predloge drugih rešitev. V novem vrtcu je predviden tudi oddelek za avtistične otroke, kar je pomemben korak k širjenju programov za otroke s posebnimi potrebami in podpori njihovim staršem.

 

Za nami sta tudi uspešno izpeljana že jubilejni, dvajseti Prešernov smenj in pust oziroma Krančkov karneval.

Lepo je razmišljati o uspehih, zlasti ko zanje nisi odvisen od drugih. A treba se je spoprijeti tudi z izzivi, pri katerih je občina odvisna od odločitev na državni ravni. Tak je na primer zadnji predlog novele Zakona o tujcih, ki prinaša še ohlapnejše pogoje glede znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno bivanje zaradi združitve družine in za tiste tujce, ki ne potrebujejo vizuma. To je ravno nasprotno od rešitev, ki smo jih naslovili na državo, da bi reševali probleme občin glede priseljevanja tujcev. Zato je naše stališče do novele zakona odklonilno. Temu bomo nasprotovali in si še naprej prizadevali za ustrezno ureditev pogojev.

 

Izziv je tudi umestitev regijske bolnišnice na Gorenjskem, kjer se bodo na državni ravni odločali med Kranjem, Jesenicami in Radovljico. V MOK smo že pred časom s študijami dokazali, da je Kranj najprimernejša lokacija. Največja gostota prebivalstva na Gorenjskem predstavlja prav območje med Kranjem, Škofjo Loko in Tržičem. Imamo urejene prometne povezave, lokacijo pa podpira 11 od 18 gorenjskih občin. Država in občina sta že lastnici 60 odstotkov zemljišč predvidene lokacije, preostalih šest lastnikov je že podpisalo pismo o nameri za prodajo. Kmalu bo v Kranju okoli 1000 novih stanovanj, kar je dobra podporna infrastruktura. Bolnišnica v Kranju ne bi ovirala ali celo ukinjala delovanja obstoječih zdravstvenih ustanov na Gorenjskem, temveč pomeni sodobno pridobitev in prispevek h kakovosti zdravstva za celo regijo.

Poleg takšnih razmišljanj mi jutranji sprehodi dajejo tudi energijo, da sem lahko aktiven na toliko različnih področjih. Toplo jih priporočam vsem, ki lahko zjutraj vstanete dovolj zgodaj.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov