MARKO ALJANČIČ †

V svojem delovanju je uspel združiti dva ključna vidika človeške ustvarjalnosti: znanost in umetnost. Po končani gimnaziji v Kranju leta 1960 je diplomiral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Ljubljani.

 

V jami Tular v Kranju je vzpostavil speleobiološki laboratorij, kjer je gojil ter preučeval jamske živali, predvsem človeško ribico. Leta 1988 je izdal knjigo z naslovom "Kraški svet," ki obravnava življenje v podzemlju. Poleg tega je deloval kot asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in opravljal naloge ravnatelja ter mnogo let kot kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Prav tako je bil urednik revije "Naše jame" ter med leti 1993 in 1995 avtor štirih knjig o živalih. Prevajal je strokovna dela s področja živalstva, rastlinstva in fotografije, med drugim tudi "Veliko knjigo o fotografiji" ter "ABC fotografije." V strokovnih časopisih in zbornikih je objavljal članke s področja naravoslovja in fotografije.

 

Svojo fotografsko dejavnost je začel razvijati leta 1959. Izvedel je več samostojnih razstav ter organiziral letne razstave naravoslovne fotografije. Poleg tega je bil pobudnik in so-ustanovitelj Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju.

 

Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja na domačih in mednarodnih razstavah. Leta 1953 je bil nagrajen z dvema študentskima Prešernovima nagradama, leta 1994 pa je prejel Grošljevo plaketo. Leta 2001 je postal častni član Prirodoslovnega društva Slovenije in Fotografskega društva Janeza Puharja v Kranju. Posthumno je bil leta 2008 imenovan za častnega občana Mestne občine Kranj.