Kranj na poti pametnega mesta

Mestna občina Kranj je 3. oktobra 2019  v prostorih Mestne knjižnice Kranj pripravila »Forum pametnih rešitev«, ki je privabil več kot trideset razpravljavcev oziroma predstavnikov različnih podjetij in skupaj okoli sto udeležencev. Kranj želi postati »pametno mesto«, kjer bodo vse pridobitve sodobne digitalne družbe na voljo občanom kot pomoč pri vsakdanu: od parkiranja do zdravstvenih storitev, od mirujočega prometa do turizma.
 

Razpravo je ogrel Andraž Logar iz podjetja 3fs, ki je opozoril, da Slovenija premalo izkorišča svoje prednosti: »Majhnost je prednost, ker so majhni bolj okretni,« je poudaril in dodal, da si na tehnološkem področju ne moremo postavljati ozkih ovir, temveč moramo hitro sprejemati pridobitve in jih uporabljati ter vključevati v svoje okolje: »Sem Kranjčan in zakaj ne bi bilo to mesto prva spora inovacij!«

 

Kranj vodilen pri razvoju pametnih mest

Župan Matjaž Rakovec je izrazil optimizem, da bo Kranj mesto z lepo ohranjenim okoljem, podjetniško miselnostjo in tradicijo med vodilnimi na področju uveljavljanja pridobitev digitalne družbe z enim samim ciljem, da koristijo vsem uporabnikom na najbolj dostopen in nezapleten način. Prav različne rešitve so ponujali strokovnjaki in podjetniki. Kot je podaril Boris Koprivnikar, bivši minister za javno upravo in odgovoren za digitalizacijo državne uprave ter informacijsko družbo, sedaj pa podjetnik, smo marsikaj že storili : »Na voljo so nam storitve, ki jih – na primer – v Nemčiji nimajo. Estonija bo pri uveljavitvi določenih rešitev koristila naše izkušnje. Kranj seveda lahko postane vodilen na tem področju, saj je bila na forumu predstavljena široka paleta rešitev ter strateških platform. Ključna so pravila in standardi, da vse to skupaj kot celota in posamezni deli lahko koristijo uporabniku. Zato je treba opredeliti, kdo bo vodil razvoj pametnega mesta, in potem urediti delovanje teh procesov.« Direktor mestne uprave Bor Rozman je dodal, da so si predstavniki mestne uprave že ogledali tudi primere dobrih praks v tujini, kjer se ravno tako srečujejo s podobnimi izzivi pametnih skupnosti.

 

Na forumu so gostovali strokovnjaki z različnih področij, ki so sklenili dogodek z okroglo mizo o izzivih pametnih mest. V razpravi so izpostavili različne probleme (npr. promet), katerih urejanje zahteva sodobne pristope. Koristno spoznavanje različnih rešitev in ponudb je eden od korakov k temu, da tretja največja občina v Sloveniji čim prej ponudi celovite rešitve, ki bodo vključevale tehnološke pridobitve, dobre prakse drugih in sodobne trende, da bi, na primer, Kranjčanke in Kranjčani dihali čist zrak, imeli čim manj hrupno okolje, uporabljali pametne ključavnice in tako naprej.

Kategorije:
aktualno