Kranj ponovno med najboljšimi

Turistična zveza Slovenije že 28 let zapored prireja tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Za laskavi naslov Najlepše in Najgostoljubnejše večje mesto se je potegoval tudi Kranj in tudi letos prejel nagrado za drugo NAJlepše in NAJgostoljubnejše večje mesto v Sloveniji.


Prireditev s podelitvijo nazivov se je odvila 13. novembra v ljubljanskem hotelu Union. Ocenjevalna komisija je v utemeljitvi nagrade o Kranju zapisala: »Kranj je zelo lepo in čisto staro mesto z močnim turističnim utripom. Urejenost mesta z bogato arhitekturno in kulturno dediščino ter pestrim in sodobnim dogajanjem daje mestu dobre možnosti za razvoj kulturnega turizma. Pohvale vreden je tudi poudarek na trajnostni mobilnosti s Kranvajem, sistemom KrsKolesom in car sheringom.«


Osrednje poslanstvo akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna je spodbujanje urejenosti in gostoljubnosti slovenskih mest in ostalih turističnih ponudnikov. Letošnji častni pokrovitelj projekta je predsednik Vlade RS Marjan Šarec. V akciji, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje že več kot dve tretjini slovenskih občin. Letos je bilo nominiranih 123 mest, ki so tekmovala v 14 kategorijah. Kranj se je v kategoriji velikih mest meril z Velenjem in Koprom. Nagrado sta v imenu Kranja prevzela podžupan Robert Nograšek in sodelavka Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Manca Strugar.