Skoči na glavno vsebino
Za medije

Kranjčani živimo v varnem okolju

29. 06. 2023

V Kranju sem se vedno počutil varno. Nikoli me ni bilo strah hoditi po ulicah, ne podnevi ne ponoči. Vedno sem čutil, da lahko zaupam ljudem, ki tukaj živijo. Tako je še danes. Potrebo po občutku varnosti imamo vsi, odraža pa se na različnih področjih – od fizične, zdravstvene, socialne in ne nazadnje tudi finančne varnosti. Živeti v varnem okolju je pravica slehernega posameznika, a že če pogledamo nekoliko izven naših meja, ta pravica žal ni samoumevna.

 

V Mestni občini Kranj smo zato lahko hvaležni, da živimo v tako varnem okolju. To nam potrjuje tudi nagrada za najvarnejšo mestno občino za leto 2022, ki smo jo prejeli nedavno. Nagrado nam je v okviru slovenske velike nagrade varnosti podelil Inštitut za korporativne varnostne študije ICS, Ljubljana, v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

 

Zakaj? Ker pozitivno izstopamo v več statističnih kategorijah, povezanih s kaznivimi dejanji in prekrški. Po utemeljitvi komisije so k odločitvi pripomogle tudi naše dobre prakse na področju lokalne varnosti in preventivni projekti na področju varnosti cestnega prometa. Pomembne korake je MOK naredila pri projektih, povezanih s kibernetskimi grožnjami, zelo dobro pa imamo izoblikovan tudi model sodelovanja Policijske postaje Kranj in medobčinskega redarstva. Novembra bomo v Kranju z namenom zagotavljanja še večje varnosti v našem okolju skupaj s pristojnimi institucijami ter z dr. Gorazdom Meškom, predstojnikom Inštituta za varstvoslovje na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, izpeljali tudi nacionalno konferenco Varnost v lokalnih skupnostih.

 

Naša vizija je, da mesto z okolico ostane varno, čisto, zdravo, prijetno in da se obnašamo trajnostno tako v prometu kot v vsakodnevnem življenju. Da (tudi) v okviru misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest sledimo ciljem zmanjšanja ogljičnega odtisa, o čemer smo govorili na nedavni mednarodni konferenci Think Green, Go Sustainable (Misli zeleno, deluj trajnostno), ki smo jo organizirali v Kranju. Dobre prakse smo delili s predstavniki enajstih držav, med udeleženci so bili župani in veleposlaniki ter predstavniki pobratenih in prijateljskih mest. Osrednja predavateljica je bila znana kranjska klimatologinja in Nobelova nagrajenka, profesorica dr. Lučka Kajfež Bogataj.

 

Tudi zato, ker je prvi pogoj enega najbolj trajnostnih in varnih okolij izpolnjen, je Kranj že več let zapored destinacija z izjemno velikim številom različnih dogodkov v poletnih mesecih. O nas pišejo tuji mediji, ki Kranj vse pogosteje predlagajo kot trajnostno destinacijo za dopust. Ne zaman, kajti poletje v Kranju bo zelo zanimivo. Ne le za nas, občane, ampak pričakujemo tudi več turističnega obiska, saj na zemljevidu Slovenije in sveta postajamo vse bolj vidni. Konec koncev se od začetka letošnjega leta kot peta destinacija v Sloveniji lahko postavimo s platinastim znakom Slovenia Green Destination in kot edino mesto v EU v letu 2023 kot evropska destinacija odličnosti na področju trajnostnega turizma.

 

Zelo me veseli, da ste prav v takšnem okolju šolarji zaključili šolsko leto in zakorakali v poletne počitnice. Naj vam poletje prinese čim več lepih trenutkov in čudovitih spominov. Tudi ko ne boste drugod, vam Kranj s svojimi naravnimi lepotami, dobro športno infrastrukturo ter številnimi dogodki ponuja le najboljše. Smo tako rekoč iz kraja, kjer se največ dogaja.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov