Likovno društvo Kranj z umetniškimi deli na razstavi v Parizu

Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti, ki je potekal sredi decembra 2018, je v razstavišču Carrousel de Louvre gostil tudi umetnike iz Likovnega društva Kranj. Kranjske likovne ustvarjalce sta v prostorih Mestne občine Kranj sprejela župan Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe.

 

V Parizu so se z likovnimi deli predstavili Klavdij Tutta, Klementina Golija, Kaja Urh in Maruša Štibelj, člani Likovnega društva Kranj. Maruša Štibelj se je v Slovenijo vrnila z nagrado žirije, ki jo je na Salonu lepih umetnosti prejela za delo Carosel. Na pariški razstavi so podelili nagrade v šestih kategorijah. Poleg slikarstva še v kategoriji za fotografijo, grafiko, kiparstvo, ilustracijo ter instalacijo. Razstavljena dela si je po besedah Klavdija Tutte, gonilne sile Likovnega društva Kranj, ogledalo več kot 16.000 obiskovalcev. »Veliko je bilo priložnosti in možnosti za izmenjavo mnenj, tkanja novih vezi in priložnosti za nova sodelovanja. Z nekaterimi smo se tudi že dogovorili za sodelovanje na letošnjem Festivalu likovnih umetnosti, ki ga tradicionalno pripravimo v Kranju,» je na sprejemu povedal Klavdij Tutta.

 

Umetniška dela z razstave na salonu v Parizu so že odpotovala na naslednjo razstavo, ki bo v Mariboru. Slovenska delegacija je namreč štela šest izbranih likovnih umetnikov iz Maribora ter štiri iz Kranja.

»Takšno priznanje, kjer se večinoma predstavljalo le francoski ustvarjalci, ostali pa so med povabljenci, je za slovenskega umetnika zagotovo velik uspeh. Še posebej za mladega avtorja. Iskrene čestitke Maruši Štibelj. Prepričan sem, da so kranjski umetniki zelo prepoznavni v svetu in zagotovo primerljivi z najboljšimi. Kandidatura za naziv Evropske prestolnice kulture bo zato zelo pomemben del promocije kranjske kulture,» je na sprejemu poudaril župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Besedilo in foto: Ines Zabret