Na ogled vabijo ilustracije mestnih hiš

Kranj, 5. september - V Galeriji Mestne občine Kranj na Slovenskem trgu je do 15. oktobra 2019 na ogled razstava ilustracij mestnih hiš, ki jih je ustvarila Ajda Fortuna.  

Gre za ilustracije, ki jih je umetnica ustvarila v času, ko je v Layerjevi hiši preživela 10 dni na umetniški rezidenci. Ko je Kranj postal Pianopolis, je pripravila projekt Pianopolitanskih hiš. Gre za izčrpen popis starih poimenovanj meščanskih hiš v mestnem jedru Kranja. Sprva so bile prikazane v obliki ilustracij na starem klavirju, danes pa jih lahko občudujemo tudi v drugih oblikah, med drugim tudi na rokovnikih Mestne uprave Kranj. Kot je dejala na odprtju, jo je Kranj navdušil predvsem zaradi domačnosti, ki jo je moč čutiti na vsakem koraku v mestnem središču. Ajda Fortuna je leta 2016 magistrirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. ​Navdihuje jo estetika prostora ter okolice, ki jo pogosto preučuje s pomočjo kolesa kot gibalnega medija.

 

Odprtje razstave so s kulturnim programom popestrile učenke Osnovne šole Naklo. S plesno točko na skladbo Slavka Ivančiča so navdušile zbrane obiskovalce.


 

image image