Na ogled »Vedute Kranja« izpod čopičev učencev

Kljub oteženim razmeram zaradi epidemije novega koronavirusa je Makedonsko kulturno društvo »Sv. Cirila in Metoda« iz Kranja uspelo izvesti likovno akademijo za učence osnovnih šol in 30. julija v starem mestnem jedru predstavilo njihovo ustvarjanje. Otvoritve razstave »Vedute Kranj« se je udeležil tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

 

Za letošnjo temo so si na enodnevni likovni koloniji za učence osnovnih šol, ki je namenjena popularizaciji likovne dejavnosti otrok zunaj šolskega dela, izbrali srednje­veške vedute mesta Kranja. Sodelovale so tri osnovne šole, Vodice, Pirniče in Simona Jenka Kranj, s tremi mentorji in sedmimi izbranimi učenci različnih starostnih skupin. Kolonija se je začela v drugi polovici junija z ogledom konserva­torsko-restavratorske razstave Nazaj k predmetu v galeriji Mestne hiše, nato so se otroci lotili ustvarjanja.

 

Delčki ustvarjanja z likovne kolonije.

 

Pri tem jih je poleg drugih mentorjev z likovnimi nasveti in razlagami spod­bujal strokovni vodja projekta, akademski slikar mag. Boge Dimovski. Poudaril je pomembne značilnosti posameznih arhitekturnih stavb in detajlov, kot so štu­katurni elementi na fasadah, oknih, tudi okenska polkna, strehe, kovani elementi vhodnih vrat ali stenskih in uličnih kovanih svetil. Učenci so se razpršili po mestu v iskanju motiva, opazovali zgodovinske znamenitosti starega mestnega jedra in jih nazadnje prek opazovanja prenašali na papir iz različnih perspektivnih pozicij in z različnimi tehnikami. Tako so nastala sveža in prikupna likovna dela.

 

Na fotografiji od leve: strokovni vodja projekta in akademski slikar mag. Boge Dimovski, likovna pedagoginja in mentorica Romana Renko z osmošolko Anno Butsevo (obe iz OŠ Simona Jenka Kranj), župan MOK Matjaž Rakovec in dr. Ilija Dimitrijevski.

 

Včeraj si jih je z veseljem ogledal tudi kranjski župan Matjaž Rakovec, navdušen nad talenti in ustvarjalnostjo malih umetnikov in njihovim upodabljanjem stavbne dediščine starega dela Kranja. Likovne podobe so nato z ulice prenesli v prostore Območnega stičišča kulturnih društev – ZDK Kranj (Glavni trg 23, Kranj), kjer si jih bo možno ogledati še vse do 19. avgusta 2020.

 

 

Matjaž Rakovec

Kranjski župan je bil navdušen nad ustvarjanjem mladih Kranjčanov.