Skoči na glavno vsebino
Za medije

Odprt pogled v svet

27. 07. 2023

V svojem prvem mandatu smo se na Mestni občini Kranj (MOK) temeljito lotili področja odnosov s pobratenimi in prijateljskimi mesti. Pred tem je bilo dokaj neurejeno, brez konkretnih sodelovanj in prave strategije. Takšno sodelovanje je izrednega pomena in prinaša številne prednosti. Po mojem mnenju je najpomembnejše sodelovanje na izobraževalnem področju, med učenci v osnovnih, dijaki v srednjih šolah ter študenti na fakultetah.

 

V zadnjih treh letih smo se prvič v zgodovini Kranja pobratili z mesti izven Evrope: s kitajskim Džangdžjakovom, ruskim Jekaterinburgom in ameriškim Colorado Springsom. Na željo japonskega mesta Fukui smo začeli postopke pobratenja tudi z njimi.

 

Kaj nas povezuje z naštetimi mesti? Ideja o pobratenju z Džangdžjakovom je prišla strani kranjskega podjetja, ki je za potrebe zimskih (para)olimpijskih iger tam sodelovalo pri projektu izgradnje smučarskih skakalnic, kjer smo Slovenci dosegli enega največjih uspehov v svoji športni zgodovini. Predstavniki Džangdžjakova so nas obiskali že dvakrat, nedavno pa smo jih obiskali mi. Obisk je bil pomembna priložnost za povezovanje gorenjskega gospodarstva in tudi drugih podjetij v Sloveniji s kitajskim trgom. Tam so med drugim razvili dobre tehnologije za obdelavo vodnih virov in pridobivanje električne energije, še posebej vodika, ki ga uspešno uporabljajo v javnem voznem parku. Imajo že 444 avtobusov na vodikov pogon.

 

Tudi povod povezovanja z Jekaterinburgom, ki bo sredi avgusta praznoval 300. obletnico ustanovitve, je bil gospodarski. Kranjsko podjetje Iskratel ali po novem Kontro ima svoje proizvodno podjetje v tem mestu. Žal nam je vojna v Ukrajini preprečila sodelovanje na gospodarskem, izobraževalnem in športnem področju s tem uralskim mestom na meji med Evropo in Azijo.

 

Na MOK smo že pred pobratenjem v sodelovanju z ameriškim olimpijskim mestom Colorado Springs dijakom športnikom Gimnazije Franceta Prešerna Kranj (GFP) omogočili udeležbo na tečaju Young Champion Ambassador. Skozi spletne delavnice v angleščini so pridobili nova znanja ter prejeli certifikate o tej dragoceni mednarodni izkušnji. S Colorado Springsom, v katerem živi in uspešno deluje tudi nekaj Kranjčanov, se nadejamo predvsem sodelovanja na športnem in izobraževalnem področju tudi v prihodnje.

 

Prejšnji teden nas je obiskala delegacija japonskega mesta Fukui z japonskim veleposlanikom v Sloveniji ter članom japonskega parlamenta. Sodelovanje pred uradnim podpisom pobratenja poteka že dobro leto. Učenci osnovnih šol obeh mest se že povezujejo med sabo in seznanjajo z dvema različnima kulturama. Tudi GFP bo v prihodnjem šolskem letu začela sodelovati z eno od srednjih šol v Fukuiju. Kako močno si to mesto želi sodelovanja z našim Kranjem, pove podatek, da so za dve leti zaposlili magistrskega študenta japonščine na naši Filozofski fakulteti, ki bo živel v Fukuiju in skrbel za razvoj sodelovanja na različnih področjih.

 

Zanimivo je, da so našteta mesta usmerjena k zeleni politiki in varovanju okolja. Čeprav je Kranj po velikosti in številu prebivalstva neprimerljiv z njimi, nas odlikujejo inovativnost, prepoznavnost in odprtost za sodelovanje. Ne samo MOK kot institucije – predvsem naših šol, podjetij, kulturnih in športnih društev. Želim si, da bi s temi povezovanji predvsem naši mladi dobili odprt pogled v svet, v različne kulture, s sodelovanjem pa naše življenje naredili boljše in varnejše. Obenem bodo spoznali, da je prav Kranj čudovito in pametno mesto, v katerem bodo še raje živeli in delali.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov