Skoči na glavno vsebino
Medijsko središče

Ponosni smo na Prešerna in Jenka

23. 05. 2023

V Kranju se lahko vedno pohvalimo s tem, da smo inovativni, da stremimo k razvoju oziroma napredku na vseh področjih. Že v nekdanji Jugoslaviji je bil Kranj nekakšna Silicijeva dolina. Čeprav je kasneje nekoliko zaspal, ga zadnja leta vračamo na zemljevid najuspešnejših mest, predvsem na področju naprednih, pametnih, zelenih in trajnostnih praks, ki jih vključujemo v promet, gradnjo infrastrukture, obnove stavb, turizem in kulturo. Postajamo mesto, ki ohranja okolje in prinaša vse kakovostnejše življenje.

 

Smo tudi Prešernovo mesto, mesto kulture. Znamo jo odlično prepletati s trajnostnimi praksami. Letošnjo turistično sezono tako odpiramo z inovativno možnostjo turistične nastanitve v Jenkovi rezidenci. Okoli 40 kvadratnih metrov velik trajnostno urejen in kulturno obarvan apartma smo uredili v prostorih hiše v Tomšičevi ulici, v kateri je deloval pesnik in pisatelj Simon Jenko. To je prvi korak na poti do razpršenega hotela, ki ga uvajamo v starem mestnem jedru. Izredno me veseli, da je bil apartma za prvih devet dni zaseden takoj, ko smo objavili možnost najema. Goste, ki bodo tu bivali, med njimi tudi kakšne kulturnike, ki jih bo Jenko navdihoval za delo, bomo spodbujali k ločevanju odpadkov, pitju vode iz pipe in varčevanju z vodo, k uporabi koles in hoji za ogled naših zanimivosti.

 

V Kranju smo od nekdaj ponosni na Franceta Prešerna in Simona Jenka. Kako mogočni in pomembni osebi za razvoj nacionalne ideje in v končni fazi tudi osamosvojitev sta pokopani tu, v Kranju! Himna Naprej zastava slave, ki jo je napisal Simon, uglasbil pa Davorin Jenko, je bila že ob svojem nastanku leta 1860 s strani širšega slovenstva posvojena kot narodna himna. Neformalno nas je združevala vse do padca habsburškega kraljestva, nato pa tudi formalno v nekdanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev oziroma Kraljevini Jugoslaviji, kjer je skupaj z delom pesmi Bože pravde in Lijepa naša domovino tvorila himno takratne države. Skupaj z Zdravljico nas je združevala med usodnimi trenutki v drugi svetovni vojni in tudi v socialistični federativni Jugoslaviji. Ob procesu osamosvajanja smo se poenotili, da naša državna himna postane Prešernova Zdravljica, ki jo je uglasbil Stanko Premrl, Naprej zastava slave pa je formalno še ostala z nami kot himna Slovenske vojske.

V Kranju smo se tako odločili, da odpremo Park slovenske himne in počastimo združevanje in enotnost, ki sta bila podlaga za naš obstoj in vse velike dogodke v naši zgodovini. Prepričan sem, da bo park postal nacionalni prostor, kjer se bo Slovenska vojska najmanj enkrat letno poklonila svoji in državni himni, kjer se bosta ob rojstnih dneh Jenka in Prešerna – 27. oktobra in 3. decembra – ter državnih praznikih recitirali obe himni in kjer bodo obiskovalci občutili zgodbo naše himne ter velikih imen, na katera smo tako ponosni.

 

Tako zelo ponosni, da smo po Prešernu in Jenku poimenovali tudi dva od štirih novih avtobusov na električni pogon MAN Lion's City E, ki od minulega tedna vozijo po Kranju. Do konca letošnjega leta bomo dobili še preostale štiri avtobuse, ki jih bomo s pomočjo vas, spoštovane občanke in cenjeni občani, prav tako poimenovali po pomembnih kranjskih osebnostih. Morda se srečamo prav na enem od njih, na mestu in v mestu, kjer se trajnost prepleta s kulturo in je vpeta v vse pore delovanja občine.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov