Predpremiera dokumentarnega filma Lepa Vida - vabilo

V ponedeljek, 4. februarja, vas ob 19. uri vljudno vabimo v Prešernovo gledališče Kranj, kjer bomo gostili predpremiero dokumentarnega filma Lepa Vida. Film je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TV Slovenija. Dobršen del je bil ob sodelovanju Mestne občine Kranj posnet v Kranju, v Prešernovi hiši, Prešernovem gaju, kanjonu Kokre in tudi v Prešernovem gledališču. Delo povezuje dve obletnici, lansko stoletnico smrti Ivana Cankarja in letošnjo 170. obletnico smrti Franceta Prešerna.

 

Lepa Vida, nesmrtni simbol hrepenenja, velja za enega najpomembnejših mitoloških motivov, ki se je ohranil v ljudski baladi. Če bi se Vidino hrepenenje končalo, bi bilo konec življenja. Literarni zgodovinar dr. Anton Ocvirk je o njej razmišljal takole: »Čim bolj daleč je človek od Lepe Vide, tem bližji ji je, čim bližji ji je, tem bolj daleč je od nje. Vsakdo nosi Lepo Vido v sebi, pa vsakdo hrepeni po njej.«

 

V obdobju romantike je bilo zbiranje ljudskega gradiva izredno pomembno za narodovo identiteto. Tako se je Lepa Vida znašla tudi v rokah Franceta Prešerna. Potem ko je leta 1832 v Kranjski čbelici objavil pesem Od Lepe Vide, je ta ljudska balada vstopila v nov svet – svet umetniške besede. Ivan Cankar pa jo je ustoličil kot svojo zadnjo dramo. V 20. stoletju so se k Lepi Vidi v svojih proznih ali pesniških delih obračali številni slovenski literati, doživela je preko sedemdeset literarnih obdelav.

 

Dokumentarni film Lepa Vida ali film o hrepenenju govori o poti Lepe Vide od ljudskega izročila do vrhunske literarne umetnine, hkrati pa o poti samega človeka. Lepa Vida je arhetip ženske, ki se zavestno in pogumno, čeprav z grenkobo in slabo vestjo, odloči za drugačno (boljše?) življenje.

 

Ustvarjalci:

Scenaristka dokumentarnega filma Lepa Vida je Nuša Ekar, režiral pa ga je Božo Grlj. V njem sodelujejo pomembni slovenski strokovnjaki in umetniki: ddr. Irena Avsenik Nabergoj, dr. Igor Škamperle, dr. Tine Hribar, dr. Janko Kos, Mile Korun, Sebastijan Horvat, dr. Andreja Gomboc in Bogdana Herman. Direktor fotografije je Jure Nemec, montažer Martin Kastelic.

 

Prosimo vas, da udeležbo potrdite v tajništvu gledališča na telefonski številki 04 280 49 00 ali na elektronskem naslovu pgk@pgk.si, najkasneje do petka, 1. februarja 2019 do 12. ure oziroma do zasedbe prostih mest.

image